Sign In

Receptek

Nyírségi gombócleves gluténmentesen

Nyírségi gombócleves gluténmentesen

nyirsegi gombócleves gluténmentes mentes magazin
nyirsegi gombócleves gluténmentes mentes magazin

Jó, sűrű, tartalmas leves! 🙂

nyirsegi gombócleves gluténmentes mentes magazin

Nyírségi gombócleves (Gluténmentesen is)

Jó, sűrű, tartalmas leves! 🙂
Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Kategória Leves receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

  • 8 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 darab közepes fej vöröshagyma
  • 400 gramm sertéslapocka
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1/4 darab zellergumó
  • 1/4 darab karalábé
  • 1 evőkanál
  • 100 gramm zöldborsó fagyasztott is jó
  • 150 gramm karfiol fagyasztott is jó
  • 100 gramm csiperkegomba
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1/2 darab citrom leve
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem

A burgonyagombóchoz:

  • 150 gramm burgonya
  • 50 gramm rizsliszt
  • 1 darab tojás
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió

Instrukciók
 

  • Az apróra vágott hagymát megdinszteljük 4 ek olajon, rászórjuk a kisebb kockákra vágott húst, fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a karikára vágott, héj nélküli kolbászt is.
  • Felöntjük 15 dl vízzel, megsózzuk, felforraljuk, közben beletesszük a felaprított sárgarépát, zellert, karalábét. Miután felforrt, lefedjük, és kis lángon majdnem teljesen puhára főzzük a zöldségeket.
  • Közben a gombóchoz a burgonyát megfőzzük, majd még melegen áttörjük.
  • Amikor kihűlt, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
  • Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle, és a lobogva fővő levesbe szórjuk.
  • Ekkor tesszük a levesbe a zöldborsót, a rózsáira szétszedett karfiolt, a felszeletelt gombát, és addig főzzük, amíg minden megpuhul.
  • A maradék 4 ek olajból és a lisztből rántást készítünk, a tejszínnel hígítjuk, majd a forró levesbe öntjük, végül a citromlével pikánsra ízesítjük, és a tetejét az aprított petrezselyemmel megszórjuk. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gombóc, leves, nyírség

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating