Nyírségi gombócleves gluténmentesen
Jó, sűrű, tartalmas leves! 🙂
Nyírségi gombócleves (Gluténmentesen is)
Jó, sűrű, tartalmas leves! 🙂
Hozzávalók
- 8 evőkanál napraforgóolaj
- 1 darab közepes fej vöröshagyma
- 400 gramm sertéslapocka
- 1 szál füstölt kolbász
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1/4 darab zellergumó
- 1/4 darab karalábé
- 1 evőkanál só
- 100 gramm zöldborsó fagyasztott is jó
- 150 gramm karfiol fagyasztott is jó
- 100 gramm csiperkegomba
- 1 evőkanál rizsliszt
- 2 dl főzőtejszín
- 1/2 darab citrom leve
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
A burgonyagombóchoz:
- 150 gramm burgonya
- 50 gramm rizsliszt
- 1 darab tojás
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió
Instrukciók
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük 4 ek olajon, rászórjuk a kisebb kockákra vágott húst, fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a karikára vágott, héj nélküli kolbászt is.
- Felöntjük 15 dl vízzel, megsózzuk, felforraljuk, közben beletesszük a felaprított sárgarépát, zellert, karalábét. Miután felforrt, lefedjük, és kis lángon majdnem teljesen puhára főzzük a zöldségeket.
- Közben a gombóchoz a burgonyát megfőzzük, majd még melegen áttörjük.
- Amikor kihűlt, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
- Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle, és a lobogva fővő levesbe szórjuk.
- Ekkor tesszük a levesbe a zöldborsót, a rózsáira szétszedett karfiolt, a felszeletelt gombát, és addig főzzük, amíg minden megpuhul.
- A maradék 4 ek olajból és a lisztből rántást készítünk, a tejszínnel hígítjuk, majd a forró levesbe öntjük, végül a citromlével pikánsra ízesítjük, és a tetejét az aprított petrezselyemmel megszórjuk.