Paprikás csirkeleves kapros túrógombóccal
Paprikás csirkeleves kapros túrógombóccal
Hozzávalók
- 8 darab kisebb csirkecomb fele csirkeszárny is lehet
- 2 darab vöröshagyma
- 120 gramm füstölt szalonna
- 6 evőkanál olaj
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 darab zöldpaprika
- 1 darab paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt köménymag
- 1 evőkanál só
- 4 darab közepes sárgarépa
- 3 darab petrezselyemgyökér
- 300 gramm csiperkegomba
- 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
- 200 ml főzőtejszín
- 200 ml tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 0,5 csokor kapor
A kapros túrógombóchoz:
- 250 gramm tehéntúró
- 2 csapott evőkanál kukoricadara vagy Cassava dara
- 1 darab nagyobb tojás
- 1 darab gluténmentes zsemle vagy 1,5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 mokkáskanál só
- 0,5 csokor kapor
- 20 gramm vaj
Instrukciók
- A combokat, miután a bőrüket lefejtettük, a forgóknál kettévágjuk (ha szárnyak is kerülnek bele, a forgónál azt is kettécsapjuk), és besózva félrerakjuk.
- A hagymát megtisztítjuk, és finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Együtt a lábasba szórjuk, és az olajat ráöntve gyenge tűz fölött pirítani kezdjük. Akkor jó, ha a szalonna zsírja kiolvad, a hagyma pedig üvegesedni kezd.
- Ekkor a csirkehúst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig sütjük. A pirospaprikával meghintjük, az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük. Megsózzuk, a zúzott fokhagymával, köménnyel fűszerezzük, 1 pohárnyi vizet öntünk alá, és lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt majdnem puhára pároljuk. Akkor jó, ha a vége felé a leve elfő, a hús zsírjára sül.
- A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a gyökeret karikákra vagy félkarikákra, a gombát cikkekre vágjuk. Együtt a húshoz adjuk, 4-5 percig erősebb tűz fölött, kevergetve pirítjuk. Bő 2000 ml vízzel fölöntjük, ha szükséges, még megsózzuk, a Piros Arannyal „tüzesítjük”. Amint a leve forr, lefedjük, és gyenge tűz fölött puhára főzzük.
- Amíg a hús puhul, elkészítjük a túrógombócot. Ehhez a túrót áttörjük, a darát, a tojást és a lehéjazott, és kis kockákra vágott zsemlét vagy zsemlemorzsát hozzáadjuk, enyhén megsózva, egy kevés finomra aprított kaporral fűszerezve összedolgozzuk.
- A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük. Egy kevés forró levest belemerünk, majd az egészet a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk, amíg a leve kissé besűrűsödik. Ha kell, utána sózzuk, a paprikakrémmel ízesítjük, a fölaprított kaporral fűszerezzük.
- A túrós masszából 24 kisebb diónyi gombócot formálunk, és sós vízben, kis láng fölött, hogy éppen csak gyöngyözve forrjon, 8-10 perc alatt megfőzzük.
- Ha gluténmentesen, kukoricadarával készítjük, jobb előző este összekeverni a gombócnak valót, hogy a dara jól megszívhassa magát, így nem fog szétfőni. Túrógombóc helyett apró burgonyagombócokat is szaggathatunk a levesbe, de ennek 6-8 perccel több főzés szükséges, így előbb tegyük a fövő levesbe. Gombóc helyett főzhetünk a levesbe csipetkét, de kerülhet bele előre kifőzött galuska is.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)