Sign In

Receptek

Paprikás csirkeleves kapros túrógombóccal

 

Paprikás csirkeleves kapros túrógombóccal

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Csirkehús receptek, Leves receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre

Hozzávalók
  

  • 8 darab kisebb csirkecomb fele csirkeszárny is lehet
  • 2 darab vöröshagyma
  • 120 gramm füstölt szalonna
  • 6 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 darab paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 1 evőkanál
  • 4 darab közepes sárgarépa
  • 3 darab petrezselyemgyökér
  • 300 gramm csiperkegomba
  • 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
  • 200 ml főzőtejszín
  • 200 ml tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 0,5 csokor kapor

A kapros túrógombóchoz:

  • 250 gramm tehéntúró
  • 2 csapott evőkanál kukoricadara vagy Cassava dara
  • 1 darab nagyobb tojás
  • 1 darab gluténmentes zsemle vagy 1,5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 mokkáskanál
  • 0,5 csokor kapor
  • 20 gramm vaj

Instrukciók
 

  • A combokat, miután a bőrüket lefejtettük, a forgóknál kettévágjuk (ha szárnyak is kerülnek bele, a forgónál azt is kettécsapjuk), és besózva félrerakjuk.
  • A hagymát megtisztítjuk, és finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Együtt a lábasba szórjuk, és az olajat ráöntve gyenge tűz fölött pirítani kezdjük. Akkor jó, ha a szalonna zsírja kiolvad, a hagyma pedig üvegesedni kezd.
  • Ekkor a csirkehúst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig sütjük. A pirospaprikával meghintjük, az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük. Megsózzuk, a zúzott fokhagymával, köménnyel fűszerezzük, 1 pohárnyi vizet öntünk alá, és lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt majdnem puhára pároljuk. Akkor jó, ha a vége felé a leve elfő, a hús zsírjára sül.
  • A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a gyökeret karikákra vagy félkarikákra, a gombát cikkekre vágjuk. Együtt a húshoz adjuk, 4-5 percig erősebb tűz fölött, kevergetve pirítjuk. Bő 2000 ml vízzel fölöntjük, ha szükséges, még megsózzuk, a Piros Arannyal „tüzesítjük”. Amint a leve forr, lefedjük, és gyenge tűz fölött puhára főzzük.
  • Amíg a hús puhul, elkészítjük a túrógombócot. Ehhez a túrót áttörjük, a darát, a tojást és a lehéjazott, és kis kockákra vágott zsemlét vagy zsemlemorzsát hozzáadjuk, enyhén megsózva, egy kevés finomra aprított kaporral fűszerezve összedolgozzuk.
  • A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük. Egy kevés forró levest belemerünk, majd az egészet a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk, amíg a leve kissé besűrűsödik. Ha kell, utána sózzuk, a paprikakrémmel ízesítjük, a fölaprított kaporral fűszerezzük.
  • A túrós masszából 24 kisebb diónyi gombócot formálunk, és sós vízben, kis láng fölött, hogy éppen csak gyöngyözve forrjon, 8-10 perc alatt megfőzzük.
  • Ha gluténmentesen, kukoricadarával készítjük, jobb előző este összekeverni a gombócnak valót, hogy a dara jól megszívhassa magát, így nem fog szétfőni. Túrógombóc helyett apró burgonyagombócokat is szaggathatunk a levesbe, de ennek 6-8 perccel több főzés szükséges, így előbb tegyük a fövő levesbe. Gombóc helyett főzhetünk a levesbe csipetkét, de kerülhet bele előre kifőzött galuska is.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó csirkeleves, gluténmentes, kapor, kapros, leves, paprika, túró, túrógombóc

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating