Paradicsomleves sajtos galuskával
Paradicsomleves sajtos galuskával
Hozzávalók
A leveshez:
- 2000 ml 100%-os paradicsomlé
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál toszkán fűszerkeverék (rozmaring, oregánó, kakukkfű)
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál aprított friss bazsalikom
A sajtos galuskához:
- 50 ml tej
- 30 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 1/2 mokkáskanál só
- 50 gramm reszelt sajt
- 80 gramm Miklós' Universal mix liszt
Instrukciók
- A paradicsomlevet egy fazékba öntjük, hozzáadjuk az ételízesítőt, sót, borsot, fokhagymát, felforraljuk, majd kb. 10 percig főzzük közepes lángon. Ezután lezárjuk alatta a gázt, hozzáadjuk a friss bazsalikomot, és hagyjuk, hogy a fűszerek íze jól kiázzon. Én nem szoktam hozzátenni sem lisztet, sem cukrot, sem olajat, csak így natúr szeretem, ahogy van.
- Közben elkészítjük a sajtos galuskát. A tejet a vajjal addig melegítjük, amíg elolvad benne, majd kicsit kihűtjük, és elhabarjuk benne a tojást, csipetnyit megsózzuk, belekeverjük a reszelt sajtot, és annyi lisztet (kb. 8-10 dkg), hogy a galuskatésztánál egy kicsit sűrűbb masszát kapjunk.
- Egy lábasban vizet forralunk, megsózzuk, addig a tészta pihen, majd a forró vízbe mártott teáskanállal kisebb galuskákat szaggatunk.
- Miután a galuskák feljöttek a víz színére, még percig főzzük, majd lezárjuk a gázt, lefedjük, 5 percig lefedve hagyjuk, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, így nem fognak összeragadni. Ki lehet próbálni a galuskát füstölt sajttal is, másféle levesekkel is, nagyon finom.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)