Sign In

Receptek

Paradicsomos-kéksajtos pite

 

Paradicsomos-kéksajtos pite

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Sós sütemények
Konyha Olasz
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 240 gramm Miklós' Universal mix
  • 1/2 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 3,5 gramm szárított élesztő
  • 80 ml langyos tej
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 1 darab tojás
  • 8 evőkanál hideg vaj

A töltelékhez:

  • 150 gramm kéksajt Gorgonzola dolce
  • 100 gramm kesudió
  • 6-8 darab paradicsom
  • 1 mokkáskanál
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál friss, aprított bazsalikomlevél vagy 1 teáskanál szárított
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

A forma kikenéséhez:

  • 1 teáskanál vaj

Instrukciók
 

  • A tésztához a lisztet a szárított bazsalikommal, a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel összeforgatjuk.
  • A langyos tejet a joghurttal és a tojással összekeverjük, az előzőekhez adjuk, és a pizzatésztához hasonló állagú tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
  • Ezután 5 részre osztjuk a tésztát, majd egyenként 15 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk a gombócokat. 20-20 gramm hideg vajat (nem árt előtte betenni a fagyasztóba, mert elég jól beleragad a reszelőbe) reszelünk mindegyik lapra, a legfelső kivételével.
  • A lapokat egymásra tesszük, köztük a vajas réteggel, majd akkorára nyújtjuk (kb. 30 cm), hogy egy kb. 26 cm átmérőjű piteformába úgy tudjuk belehelyezni, hogy pereme is legyen.
  • A piteformát előtte kivajazzuk, majd teszünk bele keresztben 1-15 cm széles, sütőpapírból vágott csíkot, hogy a kész pitét könnyedén ki tudjuk emelni (a másik két kezünk segítségével :), mert ugye nekünk négy van).
  • Most két választásunk van, vagy műanyag fóliával letakarva pihentetjük 30 percet, vagy szintén lefóliázva másnapig betesszük a hűtőbe. Érdemes másnapig pihentetni, mert nagyon szép leveles lesz a tészta.
  • Másnap elővesszük a hűtőből a tésztát, ráreszeljük a sajtot, megszórjuk a durvára tört kesudióval.
  • Rátesszük a paradicsomszeleteket, a tetejüket megkenjük az olívaolajba aprított bazsalikommal, megsózzuk, megborsozzuk.
  • Hideg sütőbe tesszük, hogy a tészta a töltelékkel együtt melegedjen fel. 180 C fokon sütjük, 25 percig, attól a pillanattól számítva, hogy a sütő elérte a beállított hőfokot.
  • Szeletekre vágva hidegen vagy melegen kínáljuk, de hidegen finomabb, ezért érdemes hamarabb elkészíteni. (Ilyen szép leveles lesz a gluténmentes tészta is).  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, kéksajt, paradicsom, pite, sós sütemény

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating