Paradicsomos-kéksajtos pite
Paradicsomos-kéksajtos pite
Hozzávalók
A tésztához:
- 240 gramm Miklós' Universal mix
- 1/2 evőkanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál kristálycukor
- 3,5 gramm szárított élesztő
- 80 ml langyos tej
- 2 evőkanál natúr joghurt
- 1 darab tojás
- 8 evőkanál hideg vaj
A töltelékhez:
- 150 gramm kéksajt Gorgonzola dolce
- 100 gramm kesudió
- 6-8 darab paradicsom
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál friss, aprított bazsalikomlevél vagy 1 teáskanál szárított
- 2-3 evőkanál olívaolaj
A forma kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
Instrukciók
- A tésztához a lisztet a szárított bazsalikommal, a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel összeforgatjuk.
- A langyos tejet a joghurttal és a tojással összekeverjük, az előzőekhez adjuk, és a pizzatésztához hasonló állagú tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
- Ezután 5 részre osztjuk a tésztát, majd egyenként 15 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk a gombócokat. 20-20 gramm hideg vajat (nem árt előtte betenni a fagyasztóba, mert elég jól beleragad a reszelőbe) reszelünk mindegyik lapra, a legfelső kivételével.
- A lapokat egymásra tesszük, köztük a vajas réteggel, majd akkorára nyújtjuk (kb. 30 cm), hogy egy kb. 26 cm átmérőjű piteformába úgy tudjuk belehelyezni, hogy pereme is legyen.
- A piteformát előtte kivajazzuk, majd teszünk bele keresztben 1-15 cm széles, sütőpapírból vágott csíkot, hogy a kész pitét könnyedén ki tudjuk emelni (a másik két kezünk segítségével :), mert ugye nekünk négy van).
- Most két választásunk van, vagy műanyag fóliával letakarva pihentetjük 30 percet, vagy szintén lefóliázva másnapig betesszük a hűtőbe. Érdemes másnapig pihentetni, mert nagyon szép leveles lesz a tészta.
- Másnap elővesszük a hűtőből a tésztát, ráreszeljük a sajtot, megszórjuk a durvára tört kesudióval.
- Rátesszük a paradicsomszeleteket, a tetejüket megkenjük az olívaolajba aprított bazsalikommal, megsózzuk, megborsozzuk.
- Hideg sütőbe tesszük, hogy a tészta a töltelékkel együtt melegedjen fel. 180 C fokon sütjük, 25 percig, attól a pillanattól számítva, hogy a sütő elérte a beállított hőfokot.
- Szeletekre vágva hidegen vagy melegen kínáljuk, de hidegen finomabb, ezért érdemes hamarabb elkészíteni. (Ilyen szép leveles lesz a gluténmentes tészta is).
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)