Sign In

Receptek

Piskóta – tojás nélkül

 

Piskóta - tojás nélkül

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 240 gramm rizsliszt
  • 120 gramm cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 12 gramm sütőpor
  • 110 gramm lenmagzselé 25 gramm lenmag + 200 ml víz
  • 180 ml tej
  • 50 gramm vaj

Tetejére:

  • 1-2 evőkanál kókuszvirágcukor vagy barna cukor, porcukor

Instrukciók
 

  • Először a lenmagzselét készítjük el. A lenmagot kávédarálón jó apróra daráljuk (lenmagliszt nem jó hozzá!), majd egy kisebb edényben a 200 ml vízzel kb. 15-20 perc alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve, sűrű zselévé főzzük, majd kihűtjük. Akkor jó, ha a végén kb. 110-120 g zselé lesz összesen, ami 2 tojásnak felel meg.
  • Ezután felolvasztjuk a vajat gőz fölött vagy mikróban, majd langyosra hűtjük. Egy edénybe szitáljuk a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport (mivel nincs benne tojás, kicsit több sütőpor kell bele).
  • A robotgép táljába tesszük a kihűlt lenmagzselét (110 gramm), elkezdjük keverni lassú fokozaton, és apránként hozzáadjuk a tejet.
  • Utána a langyosra hűlt vajat, majd kanalanként a lisztes keveréket, és szép simára keverjük.
  • Majd kanalanként a lisztes keveréket, és szép simára keverjük.
  • Kivajazunk, kilisztezünk egy 22 cm-es tortaformát, beleöntjük a viszonylag sűrű masszát, szépen elegyengetjük a tetejét.
  • Megszórjuk egy kicsit a barna cukorral vagy kókuszcukorral (finomabb), és 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk kihűlni.
  • Miután kihűlt, porcukorral megszórva kidíszítjük. Nagyon finom, puha, nem lehet észrevenni, hogy nem tojással készült. Ha arany lenmaggal készítitek, még a színe is világosabb lesz. Lehet lekvárral fogyasztani, de meg lehet kenni bármilyen krémmel.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, piskóta, tojásmentes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating