Piskóta – tojás nélkül
Piskóta - tojás nélkül
Hozzávalók
- 240 gramm rizsliszt
- 120 gramm cukor
- 1 mokkáskanál só
- 10 gramm vaníliás cukor
- 12 gramm sütőpor
- 110 gramm lenmagzselé 25 gramm lenmag + 200 ml víz
- 180 ml tej
- 50 gramm vaj
Tetejére:
- 1-2 evőkanál kókuszvirágcukor vagy barna cukor, porcukor
Instrukciók
- Először a lenmagzselét készítjük el. A lenmagot kávédarálón jó apróra daráljuk (lenmagliszt nem jó hozzá!), majd egy kisebb edényben a 200 ml vízzel kb. 15-20 perc alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve, sűrű zselévé főzzük, majd kihűtjük. Akkor jó, ha a végén kb. 110-120 g zselé lesz összesen, ami 2 tojásnak felel meg.
- Ezután felolvasztjuk a vajat gőz fölött vagy mikróban, majd langyosra hűtjük. Egy edénybe szitáljuk a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport (mivel nincs benne tojás, kicsit több sütőpor kell bele).
- A robotgép táljába tesszük a kihűlt lenmagzselét (110 gramm), elkezdjük keverni lassú fokozaton, és apránként hozzáadjuk a tejet.
- Utána a langyosra hűlt vajat, majd kanalanként a lisztes keveréket, és szép simára keverjük.
- Majd kanalanként a lisztes keveréket, és szép simára keverjük.
- Kivajazunk, kilisztezünk egy 22 cm-es tortaformát, beleöntjük a viszonylag sűrű masszát, szépen elegyengetjük a tetejét.
- Megszórjuk egy kicsit a barna cukorral vagy kókuszcukorral (finomabb), és 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk kihűlni.
- Miután kihűlt, porcukorral megszórva kidíszítjük. Nagyon finom, puha, nem lehet észrevenni, hogy nem tojással készült. Ha arany lenmaggal készítitek, még a színe is világosabb lesz. Lehet lekvárral fogyasztani, de meg lehet kenni bármilyen krémmel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)