Répatorta répakrémmel
Répatorta répakrémmel
Hozzávalók
A tésztához:
- 4 darab tojás
- 100 gramm cukor vagy édesítő
- 1/2 darab citrom leve és reszelt héja
- 1/2 mokkáskanál só
- 100 gramm rizsliszt
- 150 gramm darált dió
- 6 gramm sütőpor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 200 gramm reszelt sárgarépa
- 1 mokkáskanál vaj a forma kikenéséhez
A krémhez:
- 200 gramm sárgarépa
- 1 evőkanál cukor vagy édesítő
- 1 evőkanál citromlé
- 1/4 mokkáskanál só
- 3-4 evőkanál méz
- 1/2 darab citrom leve és reszelt héja
- 250 gramm mascarpone
- 30 gramm vaj vagy 1 mokkáskanál útifűmaghéj
Instrukciók
- A tojások sárgáját habosra keverjük az édesítővel, a citrom reszelt héjával, a fahéjjal és a sóval kb. 3 perc alatt.
- A lisztet a dióval és a sütőporral összeforgatjuk, a tojásos keverékhez adjuk a reszelt répával és a fél citrom levével együtt.
- Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- A masszát egy kivajazott, kilisztezett 24 cm-es tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, majd 170 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
- A formában hagyjuk egy kicsit, majd kiborítjuk, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. A meghámozott, megmosott, apró darabokra vágott sárgarépát megfőzzük 100 ml cukros-citromos, enyhén sós vízben. Mire megfő, a víz nagyjából el is párolog, ha nem, akkor öntsük le a maradékot. Hagyjuk kihűlni, majd a mézet, a vajat és a citromlevet hozzáadva, botmixerrel keverjük krémesre.
- A mascarponét keverjük simára, majd keverjük össze a sárgarépás krémmel. Ha nagyon híg lenne a krém, tehetünk hozzá egy kevés útifűmaghéjat, de egyszerre ne sokat, csak apránként, és kicsit várjunk, hogy mennyi nedvességet vesz fel (én most vaj helyett útifűmaghéjat tettem bele, mert nem volt itthon vaj).
- Amikor a tészta kihűlt, kettévágjuk, megtöltjük a mascarponés krémmel, majd a tetejét kidíszítjük a maradék krémmel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)