Sign In

Receptek

Rózsás almás pite

 

Rózsás almás pite

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 120 gramm puha vaj
  • 70 gramm porcukor
  • 1 darab egész tojás
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • 100 gramm finomra őrölt mandula
  • 150 gramm Miklós' Universal mix liszt

A töltelékhez:

  • 400 ml tej
  • 100 ml fehérbor
  • 3 darab tojássárgája
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál rizsliszt
  • 5-6 darab alma

vagy

  • Töltelékként vaníliás puding is használható

Instrukciók
 

  • A tészta elkészítése: Alaposan keverjük össze a puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a narancshéjjal, majd adjuk hozzá az egész tojást és az őrölt mandulát, majd fokozatosan a lisztet.
  • Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, s miután összeállt, nyomkodjuk bele szilikonos sütőformába, vagy olajjal vékonyan megkent, vagy sütőpapírral bélelt tortaformába, kb. 2 centis peremet hagyva. Amíg a krém készül, a tésztát tegyük be a hűtőbe.
  • A krém elkészítése: Egy lábasban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a narancshéjat. Adjuk hozzá a tojássárgáját és egy kevés tejet. Keverjük mindaddig, amíg sima nem lesz, végül adjuk hozzá a maradék tejet és a fehérbort. Forraljuk fel a krémet, majd hagyjuk kihűlni. A tölteléket simítsuk el a tésztán.
  • Fogjuk az almákat, és anélkül, hogy a héját eltávolítanánk, hámozó késsel óvatosan kezdjük el körkörösen hámozni. Nem baj, ha az almacsíkok el-eltöredeznek (próbáljuk azért ügyesen hámozni), a lényeg, hogy amikor a krémre helyezzük az almaszeleteket, rózsafejeket formáljunk belőlük.
  • A rózsákat felmelegített baracklekvárral kenjük át, majd 180 fokra előmelegített sütőben addig süssük, amíg az almarózsák aranybarnák nem lesznek. A formában hagyjuk kihűlni, hidegen szeleteljük és tálaljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó almás pite, édes sütemény, gluténmentes, pite, rózsás

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating