Rózsás almás pite
Rózsás almás pite
Hozzávalók
- 120 gramm puha vaj
- 70 gramm porcukor
- 1 darab egész tojás
- 10 gramm vaníliás cukor
- 1 teáskanál reszelt narancshéj
- 100 gramm finomra őrölt mandula
- 150 gramm Miklós' Universal mix liszt
A töltelékhez:
- 400 ml tej
- 100 ml fehérbor
- 3 darab tojássárgája
- 10 gramm vaníliás cukor
- 1 teáskanál reszelt narancshéj
- 6 evőkanál cukor
- 4 evőkanál rizsliszt
- 5-6 darab alma
vagy
- Töltelékként vaníliás puding is használható
Instrukciók
- A tészta elkészítése: Alaposan keverjük össze a puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a narancshéjjal, majd adjuk hozzá az egész tojást és az őrölt mandulát, majd fokozatosan a lisztet.
- Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, s miután összeállt, nyomkodjuk bele szilikonos sütőformába, vagy olajjal vékonyan megkent, vagy sütőpapírral bélelt tortaformába, kb. 2 centis peremet hagyva. Amíg a krém készül, a tésztát tegyük be a hűtőbe.
- A krém elkészítése: Egy lábasban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a narancshéjat. Adjuk hozzá a tojássárgáját és egy kevés tejet. Keverjük mindaddig, amíg sima nem lesz, végül adjuk hozzá a maradék tejet és a fehérbort. Forraljuk fel a krémet, majd hagyjuk kihűlni. A tölteléket simítsuk el a tésztán.
- Fogjuk az almákat, és anélkül, hogy a héját eltávolítanánk, hámozó késsel óvatosan kezdjük el körkörösen hámozni. Nem baj, ha az almacsíkok el-eltöredeznek (próbáljuk azért ügyesen hámozni), a lényeg, hogy amikor a krémre helyezzük az almaszeleteket, rózsafejeket formáljunk belőlük.
- A rózsákat felmelegített baracklekvárral kenjük át, majd 180 fokra előmelegített sütőben addig süssük, amíg az almarózsák aranybarnák nem lesznek. A formában hagyjuk kihűlni, hidegen szeleteljük és tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)