Sajtleves fehérborral
Sajtleves fehérborral
Hozzávalók
- 200 gramm edami sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 csokor petrezselyem
- 30 gramm vaj
- 1 púpozott evőkanál rizsliszt
- 800 ml húsleves (leveskockából vagy ételízesítőből is jó)
- 50 ml száraz fehérbor
- 1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 2 darab tojássárgája
- 100 ml tejföl
- 100 ml tejszín
Instrukciók
- 15dkg sajtot lereszelünk, a többit apró kockára vágjuk. A felolvasztott vajon megfuttatjuk a lisztet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd apránként, folytonosan kevergetve, felöntjük a húslevessel.
- Fűszerezzük a borssal, szerecsendióval, ízesítjük a fehérborral. Felforraljuk, pár percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor beletesszük a reszelt sajtot, és kevergetve addig melegítjük, amíg a sajt elolvad.
- A tojások sárgáját elkeverjük a tejföllel, a tejszínnel és egy kevés forró levessel, majd az egészet a fazékba öntjük, és ezzel dúsítjuk a levest, végül megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
- Tálaláskor a tányérba teszünk a kockára vágott sajtból, és rámerjük a forró levest. Fokhagymás pirítóst kínálunk hozzá.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)