Sajtos fánk
Sajtos fánk
Hozzávalók
- 200 ml tej
- 50 gramm vaj
- 80 gramm reszelt sajt
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál reszelt szerecsendió
- 150 gramm rizsliszt
- 3 darab tojás
- 500 ml étolaj a sütéshez
A tálaláshoz:
- 200 ml borsos fokhagymás tejföl
- 30 gramm reszelt sajt
Instrukciók
- A tejet egy kis lábasban a vajjal felforraljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, kicsit megsózzuk, szerecsendióval fűszerezzük, és addig melegítjük, kevergetjük, amíg a sajt elolvad.
- Ekkor hozzákeverjük a lisztet, és pár percig főzzük, tovább kevergetve, amíg a tészta elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, majd a tojásokat egyesével beledolgozzuk, alaposan elkeverve a robotgép habverőszárával. (Ha nagyok a tojások, elég bele kettő, különben túl folyós lesz a massza).
- Az olajat felmelegítjük, de ne legyen túl forró, különben nyers marad a fánkok közepe. Egy olajos evőkanállal gombócokat szaggatunk az olajba a tésztából, de ne túl nagyokat, mert hatalmasra nőnek.
- Sütés közben többször forgassuk meg őket, mert ha megsül az egyik oldaluk, igen nehéz lesz már átfordítani, mert maguktól visszafordulnak. A megsült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, és melegen tálaljuk a borsos (fokhagymás), kicsit megsózott tejföllel és reszelt sajttal.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)