Sajtos-kelbimbós pite
Sajtos-kelbimbós pite
Hozzávalók
A tésztához:
- 140 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 100 gramm rizsliszt
- 1 evőkanál szezámmag
- 80 ml olívaolaj
- 80-100 ml jéghideg víz kb.
A töltelékhez:
- 400 gramm kelbimbó friss vagy fagyasztott
- 100 gramm főtt sonka
- 100 gramm scamorza sajt vagy mozzarella
- 3 darab tojás
- 2-3 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 20 gramm parmezán sajt vagy Grana Padano a tetejére
- 1 teáskanál vaj a sütőforma kikenéséhez
Instrukciók
- A kelbimbót 10 perc alatt, enyhén sós vízben, roppanósra főzzük, majd langyosra hűtjük.
- A liszteket összekeverjük a sóval, a szezámmaggal, majd hozzáadjuk az olívaolajat, és annyi vizet, hogy egy könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Lisztezett gyúrólapon, kb. 28 cm-es kör alakúra nyújtjuk, majd feltekerjük, és belehelyezzük egy 23 cm-es, vajjal kikent pitesütő-formába.
- Kitekerjük a tésztát úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön. Villával kicsit megböködjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásokat kézi habverővel simára keverjük a liszttel, a sóval, a borssal és a tejföllel, majd az elősütött tésztára öntjük. A sonkát és a scamorza sajtot kisebb kockákra vágjuk, majd a tojásos-tejfölös masszára szórjuk. A kelbimbókat félbevágjuk, és a gömbölyűbb felével a sajtra és a sonkára rakosgatjuk, majd a tetejére reszeljük a parmezánt.
- A sütő hőmérsékletét 180 fokra állítjuk, és kb. 35-40 perc alatt megsütjük a pitét.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)