Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa
Hozzávalók
- 20 gramm élesztő
- 100 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 350 gramm Miklós' Universal mix
- 1,5 teáskanál só
- 120 gramm vaj vagy Rama margarin
- 1 darab tojás
- 100 gramm reszelt sajt füstölt is lehet
- 1-2 evőkanál tejföl ha szükséges
A lekenéshez:
- 1 darab tojás
A tetejére:
- ízlés szerint reszelt sajt
- ízlés szerint lenmag
- ízlés szerint köménymag
- ízlés szerint szezámmag
Instrukciók
- Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
- Közben a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a tojást, a sajtot és a sót hozzáadjuk, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk. Könnyen gyúrható, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Ha keménynek érezzük, lehet adni hozzá egy kevés tejfölt, ha ragad, akkor egy csipet lisztet.
- Letakarva, langyos helyen, kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Miután megkelt, lisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk, négybe hajtjuk, vagyis a tésztát két oldalról középre hajtjuk, majd a tészták találkozásánál újra egymásra hajtjuk. Nem kell pihentetni.
- A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, a nyújtást és a hajtogatást megismételjük. 90 C-kal ismét elfordítjuk, de most már következhet a szaggatás, vagyis a tésztát másfél ujjnyira ellapítjuk, egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
- A gluténmentes változatnál kenjük meg egy kevés olvasztott margarinnal a tészta felületét, szórjunk rá egy kevés reszelt sajtot, és úgy hajtogassuk.
- Kivajazott, belisztezett tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket felvert tojással megkenjük, szórhatunk rá köménymagot, reszelt sajtot vagy szezámmagot is. Előmelegített, közepesen forró sütőben (kb. 180 C), 20-22 perc alatt aranysárgára sütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)