Sign In

Receptek

Sajtos pogácsa

 

Sajtos pogácsa

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 20 gramm élesztő
  • 100 ml tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 350 gramm Miklós' Universal mix
  • 1,5 teáskanál
  • 120 gramm vaj vagy Rama margarin
  • 1 darab tojás
  • 100 gramm reszelt sajt füstölt is lehet
  • 1-2 evőkanál tejföl ha szükséges

A lekenéshez:

  • 1 darab tojás

A tetejére:

  • ízlés szerint reszelt sajt
  • ízlés szerint lenmag
  • ízlés szerint köménymag
  • ízlés szerint szezámmag

Instrukciók
 

  • Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
  • Közben a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a tojást, a sajtot és a sót hozzáadjuk, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk. Könnyen gyúrható, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Ha keménynek érezzük, lehet adni hozzá egy kevés tejfölt, ha ragad, akkor egy csipet lisztet.
  • Letakarva, langyos helyen, kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  • Miután megkelt, lisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk, négybe hajtjuk, vagyis a tésztát két oldalról középre hajtjuk, majd a tészták találkozásánál újra egymásra hajtjuk. Nem kell pihentetni.
  • A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, a nyújtást és a hajtogatást megismételjük. 90 C-kal ismét elfordítjuk, de most már következhet a szaggatás, vagyis a tésztát másfél ujjnyira ellapítjuk, egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  • A gluténmentes változatnál kenjük meg egy kevés olvasztott margarinnal a tészta felületét, szórjunk rá egy kevés reszelt sajtot, és úgy hajtogassuk.
  • Kivajazott, belisztezett tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket felvert tojással megkenjük, szórhatunk rá köménymagot, reszelt sajtot vagy szezámmagot is. Előmelegített, közepesen forró sütőben (kb. 180 C), 20-22 perc alatt aranysárgára sütjük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, pogácsa, sajt, sajtos, sós sütemény

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating