Sajttal, sonkával töltött muffin
Vendégvárónak is tökéletes, de egy teával kitűnő vacsora is lehet! Nem igazán muffin, inkább muffin forma sütőben sütött kelt tészta! 🙂
Sajttal, sonkával töltött gluténmentes muffin
Hozzávalók
A tésztához:
- 220-250 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 20 gramm friss élesztő
- 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1 mokkáskanál ütőpor
- 1 teáskanál só
- 100 gramm vaj vagy margarin
A töltelékhez:
- 250 gramm gépsonka vagy főtt tarja
- 200 gramm tejszínes krémsajt Camping
- 30 gramm reszelt sajt
A forma kikenéshez:
- 1 gramm vaj vagy margarin
A tészta lekenéséhez:
- 1 darab tojás
Instrukciók
- Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 100 ml langyos tejben kb. 10 perc alatt. A lisztet a sóval és a sütőporral összeforgatjuk, majd a felfuttatott élesztővel, a puha vajjal, és az apránként hozzáadott maradék tejjel (nem biztos, hogy az összes tejre szükség lesz) viszonylag lágy tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen, kb. 35 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A sonkát ledaráljuk, vagy késes aprítóval összeaprítjuk, de lehet csak késsel apró kockára vágni, majd összekeverjük a sajtkrémmel és a reszelt sajttal.
- A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk.
- A nagyobbik tésztát kinyújtjuk, 12 részre osztjuk, és a tésztadarabokkal kibéleljük a kivajazott muffin sütőforma mélyedéseit, úgy hogy pereme is legyen.
- Belekanalazzuk a sajtos-sonkás tölteléket, majd a tészta másik részét is kinyújtjuk, 12 részre osztjuk, és a töltelékre fektetjük, a széleket egy kicsit összenyomkodva.
- A maradék tésztából szaggathatunk kis apró figurákat, a muffinok tetejére helyezzük, majd lekenjük a felvert tojással.
- Amíg a sütő bemelegszik 200 fokra, a muffinok még pihennek.
- A 200 fokra bemelegített sütőben 5 percig sütjük a muffinokat, majd visszavesszük a hőt 180 C fokra, és így sütjük további 15-20 percig szép pirosra.