Sign In

Receptek

Sajttal, sonkával töltött muffin

Sajttal, sonkával töltött muffin

gluténmentes sajtos sonkás muffin recept gmtérkép
Gluténmentes sajtos sonkás muffin

Vendégvárónak is tökéletes, de egy teával kitűnő vacsora is lehet! Nem igazán muffin, inkább muffin forma sütőben sütött kelt tészta! 🙂

gluténmentes sajtos sonkás muffin recept gmtérkép

Sajttal, sonkával töltött gluténmentes muffin

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Előételek, Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 12 darab

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 220-250 ml tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 20 gramm friss élesztő
  • 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 1 mokkáskanál ütőpor
  • 1 teáskanál
  • 100 gramm vaj vagy margarin

A töltelékhez:

  • 250 gramm gépsonka vagy főtt tarja
  • 200 gramm tejszínes krémsajt Camping
  • 30 gramm reszelt sajt

A forma kikenéshez:

  • 1 gramm vaj vagy margarin

A tészta lekenéséhez:

  • 1 darab tojás

Instrukciók
 

  • Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 100 ml langyos tejben kb. 10 perc alatt. A lisztet a sóval és a sütőporral összeforgatjuk, majd a felfuttatott élesztővel, a puha vajjal, és az apránként hozzáadott maradék tejjel (nem biztos, hogy az összes tejre szükség lesz) viszonylag lágy tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen, kb. 35 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. A sonkát ledaráljuk, vagy késes aprítóval összeaprítjuk, de lehet csak késsel apró kockára vágni, majd összekeverjük a sajtkrémmel és a reszelt sajttal.
  • A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk.
  • A nagyobbik tésztát kinyújtjuk, 12 részre osztjuk, és a tésztadarabokkal kibéleljük a kivajazott muffin sütőforma mélyedéseit, úgy hogy pereme is legyen.
  • Belekanalazzuk a sajtos-sonkás tölteléket, majd a tészta másik részét is kinyújtjuk, 12 részre osztjuk, és a töltelékre fektetjük, a széleket egy kicsit összenyomkodva.
  • A maradék tésztából szaggathatunk kis apró figurákat, a muffinok tetejére helyezzük, majd lekenjük a felvert tojással.
  • Amíg a sütő bemelegszik 200 fokra, a muffinok még pihennek.
  • A 200 fokra bemelegített sütőben 5 percig sütjük a muffinokat, majd visszavesszük a hőt 180 C fokra, és így sütjük további 15-20 percig szép pirosra.

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, sajt, sonka

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating