Sárgabarackos csiga
Sárgabarackos csiga
Hozzávalók
- 150 gramm Schar mix B
- 150 gramm Miklós' Universal mix
- 50 gramm Glutenix Foszlós kalács liszt (Maria’s sweet baking)
- 130-150 ml tej
- 50 gramm olvasztott vaj
- 2 darab tojás
- 20 gramm friss élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás főzős pudingpor
- 400 ml tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 4-5 darab sárgabarack
A tetejére:
- 8-10 darab sárgabarack
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
Instrukciók
- Az élesztőt 100 ml tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.
- A lisztbe szórjuk a sót, a maradék cukrot, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojásokat és az olvasztott (de nem forró) vajat, majd az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
- Én nem szoktam az összes tejet egyszerre hozzáadni, hanem a maradékot kanalanként dolgozom bele a tésztába, mert nagyon sok függ a tojás nagyságától, és a lisztek minőségétől, hogy mennyi folyadékot vesz fel.
- A tésztát először mindig kézzel gyúrom össze, így jobban érezni, hogy milyen az állaga, utána már lehet géppel dagasztani. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt duplájára kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, a pudingporból a tejjel, a vaníliás cukorral, a kristálycukorral és az apró kockákra vágott sárgabarackokkal sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük.
- A megkelt tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 30x45 centis téglalappá nyújtjuk és megkenjük a hideg, barackos krémmel.
- Feltekerjük, majd kb. 3 cm vastagon felszeleteljük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket. Mindegyik csiga közepébe ültetünk egy félbevágottsárgabarackot.
- Amíg a sütő felmelegszik 190 fokra, a csigák még pihennek, majd 25 perc alatt megsütjük őket. Miután megsültek, kevés vízzel hígított sárgabaracklekvárral lekenjük a csigákat.
- Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.
- A Glutenix Foszlós kalács liszt helyett lehet használni Miklós' Universal mixet, de érdemes beszerezni ezt a lisztet, mert nagyon finom dolgokat lehet készíteni belőle, és hozzáadva más lisztekhez, nagyon jó ízt és állagot ad a sütiknek.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)