Sárgabarackos gombóc
Sárgabarackos gombóc
Hozzávalók
- 500 gramm burgonya lehetőleg a sárga, lisztesebb fajta
- 1 teáskanál só
- 100 gramm kukoricaliszt vagy rizsliszt
- 100 gramm Schar mix B vagy Miklós' Universal mix
- 20 gramm puha margarin
- 2 darab tojás
- 20 gramm kukoricaliszt vagy rizsliszt a gyúráshoz, nyújtáshoz
A töltelékhez:
- 18-20 szem apróbb sárgabarack
- 2 evőkanál porcukor
- 1 mokkáskanál fahéj
A tálaláshoz:
- 2 evőkanál étolaj
- 50 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
- 40 gramm fahéjas porcukor
Instrukciók
- A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, az összes többi tésztához valóval összegyúrjuk. Ne adjuk hozzá egyszerre az összes lisztet, mert függ a tojások nagyságától, és attól, hogy mennyire vizes a krumpli, hogy mennyi lisztet fog felvenni a tészta.
- Akkor jó, ha puha, könnyen gyúrható, de már nem esik szét, és gyúrás közben nem érezzük, hogy „izzad” a tészta.
- Érdemes ellenőrzésképpen egy darabka tésztát a gyöngyöző vízben kifőzni. Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kevés margarint gyúrjunk bele.
- A megmosott barackokat szemenként egy pillanatra forró vízbe mártjuk, így könnyebben lehúzhatjuk a héját (én nem húztam le), majd kimagozzuk. A magok helyére egy kevés fahéjas porcukrot, esetleg egy szem mandulát teszünk.
- A tésztát lisztezett gyúrólapon 1 cm vastagra nyújtjuk, és 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
- Mindegyik közepébe egy szem barackot teszünk, a tésztával becsomagoljuk, és gombóccá formáljuk.
- Forrásban lévő sós vízbe tesszük, óvatosan kicsit megmozgatjuk őket, hogy ne tapadjanak le, majd megfőzzük. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, 2-3 percig még főzzük, utána szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és az olajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
- Nekem ebből a mennyiségből 18 darab gombóc lett. Megfőztem mindet, majd a felét lefagyasztottam. Jobb megfőzve fagyasztani, így nem érhet bennünket később kellemetlen meglepetés 🙂
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)