Sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsó-főzelék
Hozzávalók
- 500 gramm sárgaborsó
- 2-3 evőkanál étolaj
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál rizsliszt
- 2-3 darab babérlevél
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál ételízesítő por
- 2 teáskanál só
- 1 fej nagyobb hagyma a tetejére
- 2 evőkanál rizsliszt vagy kukoricaliszt, a forgatáshoz
- 200 ml étolaj a sütéshez
Instrukciók
- A sárgaborsót előző este átválogatjuk, beáztatjuk. Másnap annyi tiszta vízben tesszük oda főzni, amennyi kb. bő ujjnyira ellepi. Sózzuk, amikor felforr, a fehér habját szűrővel leszedjük. Beledobjuk a babérlevelet, puhulásig főzzük, kb. 25 perc alatt.
- Közben az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, hozzáadjuk a lisztet, kicsit együtt pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával, és azonnal felengedjük kb. 200 ml hideg vízzel, csomómentesre keverjük. Folytonos kevergetéssel a forrásban lévő főzelékhez adjuk.
- Újraforrásig sűrűn kevergetjük, majd lassan főzzük még néhány percig. Ha szükséges, még megsózzuk, borsozzuk, kevés ételízesítővel ízesítjük és tálaljuk.
- Ízlés szerinti feltéttel tálalhatjuk, ez esetben, olajban sült hagymakarikákkal. A hagymát megtisztítjuk, nem túl vékony karikákra vágjuk, lisztben megforgatjuk (kukoricalisztben forgatva ropogósabb lesz), és közepesen forró olajban pirosra, ropogósra sütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)