Savanyú káposztás lepény
Savanyú káposztás lepény
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 120 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 3-4 evőkanál tejföl
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 1 darab vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 500 gramm savanyú káposzta
- 100 ml fehérbor
- 100 ml víz
- 4 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- 3 evőkanál tejföl
- 100 ml főzőtejszín
- 1 mokkáskanál fekete bors durvára őrölt
- 1 evőkanál aprított friss kapor vagy 1 teáskanál szárított
- 100 gramm tarja füstölt, főtt
- 100 gramm füstölt kolbász
- 200 gramm trappista sajt reszelt
A forma kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
A pite tetejére:
- 8 szelet sonkás lapka sajt
Instrukciók
- A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk a tojással, a tejföllel és a sóval. Először ragadni fog, de aztán a liszt felveszi a nedvességet, és egy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha keménynek éreznénk, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejfölt, ha túl puha, akkor egy kevés lisztet. Csomagoljuk fóliába, és tegyük be a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.
- Az apróra vágott hagymát dinszteljük meg az olajon, majd adjuk hozzá a kiöblített, rövidebbre vágott savanyú káposztát. Öntsük alá a fehérbort és a vizet, és fedő alatt főzzük, amíg az összes lé elpárolog alóla.
- Ekkor vegyük le a tűzről, és hűtsük ki. Amikor kihűlt, keverjük hozzá a tojásokat, a sót, a tejfölt, a főzőtejszínt, a borsot, a kaprot, a vékony csíkokra vágott tarját, a felaprított kolbászt, és a reszelt sajtot. Keverjük jól össze.
- A hűtőből kivett tésztát lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki akkorára, hogy a sütőforma (26 cm) oldalára is kerüljön a tésztából. Tekerjük fel a tésztát, mint a bejglit, és úgy helyezzük a vajjal kikent formába, majd tekerjük ki. Igazítsuk el a szélét, ne lógjon ki a formából, mert meg fog égni.
- Kanalazzuk a masszát a tésztára, egyengessük el, és tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 40 percig, majd vegyük ki, és fedjük le a lapkasajtokkal.
- Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 10-15 percig, amíg a sajt szépen ráolvad. Miután megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk egy kicsit pihenni, utána szebben lehet szeletelni.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)