Sign In

Receptek

Savanyú káposztás lepény

 

Savanyú káposztás lepény

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 8 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 120 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 1 mokkáskanál

A töltelékhez:

  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 500 gramm savanyú káposzta
  • 100 ml fehérbor
  • 100 ml víz
  • 4 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 3 evőkanál tejföl
  • 100 ml főzőtejszín
  • 1 mokkáskanál fekete bors durvára őrölt
  • 1 evőkanál aprított friss kapor vagy 1 teáskanál szárított
  • 100 gramm tarja füstölt, főtt
  • 100 gramm füstölt kolbász
  • 200 gramm trappista sajt reszelt

A forma kikenéséhez:

  • 1 teáskanál vaj

A pite tetejére:

  • 8 szelet sonkás lapka sajt

Instrukciók
 

  • A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk a tojással, a tejföllel és a sóval. Először ragadni fog, de aztán a liszt felveszi a nedvességet, és egy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha keménynek éreznénk, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejfölt, ha túl puha, akkor egy kevés lisztet. Csomagoljuk fóliába, és tegyük be a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.
  • Az apróra vágott hagymát dinszteljük meg az olajon, majd adjuk hozzá a kiöblített, rövidebbre vágott savanyú káposztát. Öntsük alá a fehérbort és a vizet, és fedő alatt főzzük, amíg az összes lé elpárolog alóla.
  • Ekkor vegyük le a tűzről, és hűtsük ki. Amikor kihűlt, keverjük hozzá a tojásokat, a sót, a tejfölt, a főzőtejszínt, a borsot, a kaprot, a vékony csíkokra vágott tarját, a felaprított kolbászt, és a reszelt sajtot. Keverjük jól össze.
  • A hűtőből kivett tésztát lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki akkorára, hogy a sütőforma (26 cm) oldalára is kerüljön a tésztából. Tekerjük fel a tésztát, mint a bejglit, és úgy helyezzük a vajjal kikent formába, majd tekerjük ki. Igazítsuk el a szélét, ne lógjon ki a formából, mert meg fog égni.
  • Kanalazzuk a masszát a tésztára, egyengessük el, és tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 40 percig, majd vegyük ki, és fedjük le a lapkasajtokkal.
  • Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 10-15 percig, amíg a sajt szépen ráolvad. Miután megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk egy kicsit pihenni, utána szebben lehet szeletelni.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, káposzta, lepény, savanyú

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating