Sonkás, sajtos batyu
Sonkás, sajtos batyu
Hozzávalók
- 30 gramm friss élesztő
- 300 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- 300 gramm barna rizsliszt (50-100 gramm lehet alacsony szénhidrát tartalmú magliszt)
- 100 gramm zsírszegény túró (elmaradhat)
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 1-2 evőkanál tejföl
- 50 ml napraforgóolaj vagy olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 150 gramm főtt, füstölt tarja
- 50 gramm füstölt szalonna
- 50 gramm reszelt, füstölt sajt
- 1 darab tojás
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/4 mokkáskanál só
- 1-2 evőkanál tejföl
A batyuk lekenéséhez:
- 1 darab tojás
A tetejére:
- 1 evőkanál szezámmag
A tepsi kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
Instrukciók
- Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 100 ml langyos tejben. Az útifűmaghéjat beáztatjuk 200 ml langyos tejbe, és félretesszük, amíg megkocsonyásodik. A lisztet a robotgép táljába mérjük, hozzáadjuk a sót, a tojást, a túrót (elmaradhat, de a túróval tovább marad puha a tészta), a felfuttatott élesztőt, majd elindítjuk a gépet.
- Kicsit meglisztezzük a tészta tetejét, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd langyos, huzatmentes helyen, 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A tarját a szalonnával és a tojással botmixerrel összeaprítjuk vagy ledaráljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés tejföl hozzáadásával krémesre keverjük.
- A megkelt tésztát olajozott nyújtólapon átgyúrjuk, majd kinyújtjuk. 9 egyenlő részre vágjuk a tésztát (kb.12x12cm-es négyzetekre). Közepükre halmozunk 1-1 evőkanálnyi tölteléket, majd a 4 csücsköt összecsippentjük.
- Vajjal megkent tepsire rakosgatjuk őket, a tetejüket felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Nekem kicsit lágyra sikerült a töltelék, ezért a batyuk egy kicsit elterültek.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)