Sign In

Sonkás, sajtos batyu

 

Sonkás, sajtos batyu

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 9 db

Hozzávalók
  

  • 30 gramm friss élesztő
  • 300 ml tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • 300 gramm barna rizsliszt (50-100 gramm lehet alacsony szénhidrát tartalmú magliszt)
  • 100 gramm zsírszegény túró (elmaradhat)
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 50 ml napraforgóolaj vagy olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 150 gramm főtt, füstölt tarja
  • 50 gramm füstölt szalonna
  • 50 gramm reszelt, füstölt sajt
  • 1 darab tojás
  • 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1/4 mokkáskanál
  • 1-2 evőkanál tejföl

A batyuk lekenéséhez:

  • 1 darab tojás

A tetejére:

  • 1 evőkanál szezámmag

A tepsi kikenéséhez:

  • 1 teáskanál vaj

Instrukciók
 

  • Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 100 ml langyos tejben. Az útifűmaghéjat beáztatjuk 200 ml langyos tejbe, és félretesszük, amíg megkocsonyásodik. A lisztet a robotgép táljába mérjük, hozzáadjuk a sót, a tojást, a túrót (elmaradhat, de a túróval tovább marad puha a tészta), a felfuttatott élesztőt, majd elindítjuk a gépet.
  • Kicsit meglisztezzük a tészta tetejét, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd langyos, huzatmentes helyen, 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. A tarját a szalonnával és a tojással botmixerrel összeaprítjuk vagy ledaráljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés tejföl hozzáadásával krémesre keverjük.
  • A megkelt tésztát olajozott nyújtólapon átgyúrjuk, majd kinyújtjuk. 9 egyenlő részre vágjuk a tésztát (kb.12x12cm-es négyzetekre). Közepükre halmozunk 1-1 evőkanálnyi tölteléket, majd a 4 csücsköt összecsippentjük.
  • Vajjal megkent tepsire rakosgatjuk őket, a tetejüket felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Nekem kicsit lágyra sikerült a töltelék, ezért a batyuk egy kicsit elterültek.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó batyu, gluténmentes, pékáru, sajt, sonka

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating