Sign In

Receptek

Sonkás-túrós rakott padlizsán

 

Sonkás-túrós rakott padlizsán

Elkészítési idő 2 óra
Mennyiség 8 főre

Hozzávalók
  

A padlizsánhoz:

  • 30 gramm vaj
  • 1 darab közepes vöröshagyma
  • 1 kg zsenge padlizsán kb. 3 db közepes
  • 1-2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 mokkáskanál kapor szárított
  • 300 gramm főtt füstölt sonka

A túrós réteghez:

  • 50 gramm vaj
  • 3 darab tojás
  • 400 gramm tehéntúró
  • 100 gramm apró szemű zabpehely (jelölten gluténmentes)
  • 1 mokkáskanál sütőpor (elmaradhat)
  • 250 ml tej
  • 1 teáskanál
  • 1/2 mokkáskanál fekete bors őrölt
  • 1 mokkáskanál kapor szárított
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm juhsajt

A tál kikenéséhez, szóráshoz:

  • 1 teáskanál vaj
  • 2 evőkanál zabpehely apró szemű (jelölten gluténmentes)

A tálaláshoz:

  • 200 ml tejföl
  • 2-3 evőkanál ketchup

Instrukciók
 

  • Az apróra vágott hagymát megdinszteljük a felforrósított vajon, majd rászórjuk a megmosott, kisebb kockára vágott padlizsánt. Megöntözzük 1-2 evőkanálnyi vízzel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kaporral, majd 10 percig, időnként megkeverve, fedő alatt pároljuk. Közben a főtt sonkát is felkockázzuk, és a megpárolt padlizsánhoz keverjük, majd félretesszük.
  • A túrós réteghez a puha vajat összekeverjük a tojások sárgájával, a villával összetört túróval, a zabpehellyel, a sütőporral, végül, lazítjuk a tejjel.
  • Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a zúzott fokhagymával, kaporral, a lereszelt juhsajttal, majd a végén hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
  • Egy sütőtálat (25x30 cm) kikenünk vajjal, beszórjuk a zabpehellyel (jelölten gluténmentes), belekanalazzuk a túrós massza 1/3 részét, majd erre jön a padlizsános ragu fele. Ismét 1/3 rész túrós massza, majd a maradék padlizsános ragu, és a tetejére az utolsó 1/3 rész túrós massza.
  • 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig, majd további 20 percig 180 C fokon. Miután megsült, 20-30 percig pihenni hagyjuk, utána kockára vágva tálaljuk, és tejfölt, valamint egy kevés ketchupot kínálunk hozzá.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating