Sonkás-túrós rakott padlizsán
Sonkás-túrós rakott padlizsán
Hozzávalók
A padlizsánhoz:
- 30 gramm vaj
- 1 darab közepes vöröshagyma
- 1 kg zsenge padlizsán kb. 3 db közepes
- 1-2 evőkanál víz
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 mokkáskanál kapor szárított
- 300 gramm főtt füstölt sonka
A túrós réteghez:
- 50 gramm vaj
- 3 darab tojás
- 400 gramm tehéntúró
- 100 gramm apró szemű zabpehely (jelölten gluténmentes)
- 1 mokkáskanál sütőpor (elmaradhat)
- 250 ml tej
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál fekete bors őrölt
- 1 mokkáskanál kapor szárított
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 gramm juhsajt
A tál kikenéséhez, szóráshoz:
- 1 teáskanál vaj
- 2 evőkanál zabpehely apró szemű (jelölten gluténmentes)
A tálaláshoz:
- 200 ml tejföl
- 2-3 evőkanál ketchup
Instrukciók
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük a felforrósított vajon, majd rászórjuk a megmosott, kisebb kockára vágott padlizsánt. Megöntözzük 1-2 evőkanálnyi vízzel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kaporral, majd 10 percig, időnként megkeverve, fedő alatt pároljuk. Közben a főtt sonkát is felkockázzuk, és a megpárolt padlizsánhoz keverjük, majd félretesszük.
- A túrós réteghez a puha vajat összekeverjük a tojások sárgájával, a villával összetört túróval, a zabpehellyel, a sütőporral, végül, lazítjuk a tejjel.
- Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a zúzott fokhagymával, kaporral, a lereszelt juhsajttal, majd a végén hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
- Egy sütőtálat (25x30 cm) kikenünk vajjal, beszórjuk a zabpehellyel (jelölten gluténmentes), belekanalazzuk a túrós massza 1/3 részét, majd erre jön a padlizsános ragu fele. Ismét 1/3 rész túrós massza, majd a maradék padlizsános ragu, és a tetejére az utolsó 1/3 rész túrós massza.
- 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig, majd további 20 percig 180 C fokon. Miután megsült, 20-30 percig pihenni hagyjuk, utána kockára vágva tálaljuk, és tejfölt, valamint egy kevés ketchupot kínálunk hozzá.