Spárgás-sonkás-sajtos pite
Spárgás-sonkás-sajtos pite
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix
- 120 gramm vaj
- 1 mokkáskanál só
- 6-7 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 500 gramm spárga
- 1 evőkanál citromlé
- 1 mokkáskanál só
- 150 gramm szeletelt gépsonka
- 4 darab tojás
- 175 gramm tejföl
- 150 gramm reszelt sajt
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
Instrukciók
- A lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk.
- A hideg vízzel tésztává gyúrjuk. Puha, jól gyúrható, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Amíg a tölteléket elkészítjük, betesszük a hűtőbe, de lehet hosszabb időre is.
- A spárga fás részét levágjuk, ha szükséges, a szálkás részt lehúzzuk, majd 3-4cm-es darabokra tördeljük, és enyhén sós, citromos vízben roppanósra főzzük kb. 8 perc alatt. Amikor megfőtt, leszűrjük, kihűtjük. A sonkát vékonyabb csíkokra vágjuk.
- A tojásokat összekeverjük a tejföllel, őrölt borssal, sóval és a reszelt sajt ¾ részével.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, egy kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett nyújtólapon akkorára nyújtjuk, hogy egy 28 cm-es piteformát ki tudjunk vele bélelni, úgy, hogy pereme is legyen.
- A tészta tetejét enyhén belisztezzük, feltekerjük, mint a bejglit, és áttesszük a piteformába, majd kitekerjük. A lelógó részeket levágjuk, ahol hiány van a tésztából, ott kipótoljuk.
- A lecsöpögtetett spárgát és a sonkát rászórjuk.
- A tojásos-tejfölös masszát egyenletesen ráöntjük.
- 200 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)