Sign In

Receptek

Spárgás-sonkás-sajtos pite

 

Spárgás-sonkás-sajtos pite

Elkészítési idő 50 perc
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 8 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 gramm Miklós' Universal mix
  • 120 gramm vaj
  • 1 mokkáskanál
  • 6-7 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 500 gramm spárga
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 mokkáskanál
  • 150 gramm szeletelt gépsonka
  • 4 darab tojás
  • 175 gramm tejföl
  • 150 gramm reszelt sajt
  • 1 mokkáskanál
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors

Instrukciók
 

  • A lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk.
  • A hideg vízzel tésztává gyúrjuk. Puha, jól gyúrható, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Amíg a tölteléket elkészítjük, betesszük a hűtőbe, de lehet hosszabb időre is.
  • A spárga fás részét levágjuk, ha szükséges, a szálkás részt lehúzzuk, majd 3-4cm-es darabokra tördeljük, és enyhén sós, citromos vízben roppanósra főzzük kb. 8 perc alatt. Amikor megfőtt, leszűrjük, kihűtjük. A sonkát vékonyabb csíkokra vágjuk.
  • A tojásokat összekeverjük a tejföllel, őrölt borssal, sóval és a reszelt sajt ¾ részével.
  • A tésztát kivesszük a hűtőből, egy kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett nyújtólapon akkorára nyújtjuk, hogy egy 28 cm-es piteformát ki tudjunk vele bélelni, úgy, hogy pereme is legyen.
  • A tészta tetejét enyhén belisztezzük, feltekerjük, mint a bejglit, és áttesszük a piteformába, majd kitekerjük. A lelógó részeket levágjuk, ahol hiány van a tésztából, ott kipótoljuk.
  • A lecsöpögtetett spárgát és a sonkát rászórjuk.
  • A tojásos-tejfölös masszát egyenletesen ráöntjük.
  • 200 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, pite, sajt, sonka, sós sütemény, spárga

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating