Spárgatorta
Spárgatorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1 csapott teáskanál só
- 100 gramm vaj
- 80 ml hideg víz
A töltelékhez:
- 1 csomó zöld spárga
- 3 darab tojás
- 250 gramm ricotta
- 1 mokkáskanál só
- 1/4 mk őrölt fekete bors
- 100 gramm főtt sonka
- 50 gramm reszelt parmezánsajt
A szóráshoz:
- 2 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
A sütőforma kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál rizsliszt
A tetejére:
- 10 gramm parmezánsajt reszelt
Instrukciók
- A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk a sóval és a hideg vízzel. Gombóccá formáljuk, majd fóliával letakarva, minimum 30 percre betesszük a hűtőbe.
- A spárga fás részét lehámozzuk, majd enyhén sós vízben 5 perc alatt roppanósra előfőzzük. Leöntjük róla a forró vizet, majd hideg vízzel lehűtjük, hogy ne puhuljon tovább.
- A főtt sonkát apró kockákra vágjuk. A tojásokat krémesre keverjük a ricottával, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a felaprított sonkát, a spárgák felaprított végét, és a reszelt parmezánt is.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk (kb. 30cm), hogy a pitetál oldalára is kerüljön tészta.
- Egy kicsit meglisztezzük a tészta tetejét, feltekerjük, mint a bejglit, és így helyezzük a vajjal kikent, liszttel beszórt sütőformába, majd kitekerjük. A tészta szélét eligazítjuk, hogy ne lógjon ki a formából.
- Villával megböködjük, zsemlemorzsával megszórjuk, majd belekanalazzuk a tölteléket, és a kanál hátával egyenesre igazgatjuk.
- A megfőtt spárgákat tetszés szerint elrendezzük a tetején, vékonyan megszórjuk a parmezánnal, majd 190 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Miután megsült, hagyjuk langyosra hűlni, és csak utána szeleteljük fel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)