Spenóttal töltött paradicsom
Spenóttal töltött paradicsom
Hozzávalók
- 8 darab paradicsom nagyobb, kemény húsú
A lecsós alaphoz:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 2 darab zöldpaprika
- 1 teáskanál só
- 5 evőkanál főtt rizs vagy puffasztott quinoa
A spenótos töltelékhez:
- 300 gramm spenót (fagyasztott is lehet)
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 gramm tehéntúró
- 1 darab tojás
- 5 evőkanál főtt rizs vagy puffasztott quinoa
- 30 gramm trappista sajt
- 1 evőkanál napraforgóolaj
Instrukciók
- A paradicsomokat megmossuk, a tetejüket levágjuk, a belsejüket kikaparjuk és félretesszük.
- A spenótot megpároljuk az olajon 1 evőkanál vízzel (ha nem fagyasztott), megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. 10 perc után lehúzzuk a tűzről, ha szükséges, botmixerrel kicsit összetörjük, langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a villával összetört túrót.
- Majd a tojást, a főtt rizst (vagy quinoát) és 30 gramm reszelt sajtot.
- Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk az olajon, meghintjük a fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a felaprított, kikapart paradicsombelsőt, a zöldpaprikát és megsózzuk.
- Fedő nélkül pároljuk kb. 10 percig, amíg a paprika és a paradicsom egy kicsit összeesik, majd lezárjuk alatta a gázt, és hozzákeverjük a főtt rizst (quinoát). A lecsós rizst egy kiolajozott tűzálló tál aljára kanalazzuk, a spenótos túrót a paradicsomokba töltjük, és a lecsóra ültetjük.
- 190 C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Félidőben a paradicsomok tetejét megszórjuk a maradék 2 dkg reszelt sajttal.
- Párolt rizzsel tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)