Spenóttorta
Spenóttorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 50 gramm burgonyapehely
- 1 teáskanál só
- 6 gramm sütőpor
- 1 mokkáskanál fokhagymapor
- 80 gramm Rama margarin
- kb. 120 ml víz
A töltelékhez:
- 1 darab közepes fej vöröshagyma
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 600 gramm spenót (fagyasztott)
- 250 gramm tehéntúró
- 3 darab nyers tojás
- 1,5 teáskanál só
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 30+10 gramm parmezánsajt reszelt
- 4 darab főtt tojás
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál napraforgóolaj a tetejére
Instrukciók
- Összevegyítjük a lisztet, a burgonyapelyhet, a sót, a sütőport és a fokhagymaport. Hozzáadjuk a felaprított hideg vajat, és elmorzsoljuk a liszttel.
- Ezután apránként hozzáadagoljuk a vizet, és összegyúrjuk. Egy nagyon jó állagú, könnyen gyúrható, aránylag puha tésztát kell kapnunk.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon. A felengedett spenótot alaposan lecsöpögtetjük, kicsit ki is nyomkodjuk, majd a dinsztelt hagymához adjuk. 1-2 percig pároljuk, amíg a leve egy kicsit elpárolog, majd levesszük a tűzről.
- Hozzákeverjük a túrót, a fokhagymaport (friss fokhagymával még finomabb), a sót, a borsot, a 3 tojást, és végül a reszelt sajtot.
- A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk, a nagyobbik részt kb. 30cm-es körré nyújtjuk, picit meglisztezzük, és feltekerve belehelyezzük egy 22cm-es kapcsos tortaformába, majd kitekerjük, és eligazítjuk a tésztát, hogy a forma oldalát is fedje.
- Belekanalazzuk a spenótos tölteléket, egyenesre igazgatjuk a tetejét, majd 4 mélyedést készítünk, ahová bebújtatjuk a főtt tojásokat. Egy-egy csipetnyi vajat teszünk a tojások tetejére.
- Kinyújtjuk a másik tésztalapot is, ezt már a forma méretére, és ráhelyezzük a töltelék tetejére.
- A maradék tésztából apró mintákat szaggathatunk, az aljukat kicsit vizezzük meg, hogy hozzátapadjanak a másik tésztához.
- A torta tetejét kenjük meg olajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 60 perc alatt.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)