Sign In

Receptek

Sütőben sült lángos

 

Sütőben sült lángos

Kategória Főétel, Kenyér receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 3 darab közepes burgonya
  • 420 ml tej
  • 30 gramm friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 300 gramm Miklós' Universal mix lisztkeverék
  • 100 gramm Schar Farina lisztkeverék
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1 darab tojássárgája

A tetejére:

  • 1 darab közepes padlizsán
  • 1 teáskanál
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 darab paradicsom
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors

Vagy:

  • 100 ml tejföl
  • 30 gramm reszelt sajt

Instrukciók
 

  • A burgonyákat megmossuk, héjastól, sós vízben megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, és kihűtjük. Az élesztőt 100 ml langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk.
  • A lisztet a robotgép táljába mérjük, belekeverjük a sót, majd a gépet elindítva hozzáadjuk a burgonyát, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és apránként a maradék langyos tejet. Közepesen kemény tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  • Amíg a tészta kel, elkészítjük a padlizsános szószt. A padlizsánt megmossuk, a végeit levágjuk, a többit kisebb kockákra vágjuk, besózzuk és félretesszük.
  • A felaprított hagymát üvegesre pároljuk az olajon, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és a besózott padlizsánt. Megborsozzuk, és lefedve, kis lángon, egy kevés vizet aláöntve, kb. 10 perc alatt félig puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a szintén kockára vágott paradicsomot, és további 15 perc alatt készre pároljuk.
  • A közben megkelt tésztát olajos szilikon nyújtólapra borítjuk, és akkor felfedezzük, hogy ebből ugyan nem lesz lángos, mert atomjaira esik szét a tészta. Na, dehát ki nem dobunk semmit, ezért bőségesen kiolajozott tepsibe kanalazzuk, rakosgatjuk, lehet egyben hagyni, de lehet kisebb négyszögletes részekre osztani.
  • A tetejét szintén jól megkenjük olajjal, aztán, lesz, ami lesz, bedugjuk a 180C fokra előmelegített sütőbe és reménykedünk. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • Tálaláskor egyikre a padlizsános szószból teszünk, a másikat megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal.
  • És akkor leülünk, becsukjuk a szemünket, és beleharapunk… Na, és akkor jön a meglepi, mert egy isteni valami kerekedett ki belőle!  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, lángos, sütőben sült

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating