Sütőben sült lángos
Sütőben sült lángos
Hozzávalók
A tésztához:
- 3 darab közepes burgonya
- 420 ml tej
- 30 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 300 gramm Miklós' Universal mix lisztkeverék
- 100 gramm Schar Farina lisztkeverék
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 1 darab tojássárgája
A tetejére:
- 1 darab közepes padlizsán
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 darab paradicsom
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
Vagy:
- 100 ml tejföl
- 30 gramm reszelt sajt
Instrukciók
- A burgonyákat megmossuk, héjastól, sós vízben megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, és kihűtjük. Az élesztőt 100 ml langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet a robotgép táljába mérjük, belekeverjük a sót, majd a gépet elindítva hozzáadjuk a burgonyát, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és apránként a maradék langyos tejet. Közepesen kemény tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, elkészítjük a padlizsános szószt. A padlizsánt megmossuk, a végeit levágjuk, a többit kisebb kockákra vágjuk, besózzuk és félretesszük.
- A felaprított hagymát üvegesre pároljuk az olajon, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és a besózott padlizsánt. Megborsozzuk, és lefedve, kis lángon, egy kevés vizet aláöntve, kb. 10 perc alatt félig puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a szintén kockára vágott paradicsomot, és további 15 perc alatt készre pároljuk.
- A közben megkelt tésztát olajos szilikon nyújtólapra borítjuk, és akkor felfedezzük, hogy ebből ugyan nem lesz lángos, mert atomjaira esik szét a tészta. Na, dehát ki nem dobunk semmit, ezért bőségesen kiolajozott tepsibe kanalazzuk, rakosgatjuk, lehet egyben hagyni, de lehet kisebb négyszögletes részekre osztani.
- A tetejét szintén jól megkenjük olajjal, aztán, lesz, ami lesz, bedugjuk a 180C fokra előmelegített sütőbe és reménykedünk. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Tálaláskor egyikre a padlizsános szószból teszünk, a másikat megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal.
- És akkor leülünk, becsukjuk a szemünket, és beleharapunk… Na, és akkor jön a meglepi, mert egy isteni valami kerekedett ki belőle!
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)