Sütőtökös pite
Sütőtökös pite
Hozzávalók
A tésztához:
- 120 gramm rizsliszt
- 120 gramm Miklós' Universal liszt
- 1 teáskanál só
- 120 gramm vaj vagy margarin
- 1 darab tojássárgája
- 6 gramm sütőpor
- 1 teáskanál citromlé
- 5-6 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 700 gramm sütőtök
- 1 teáskanál só
- 100 gramm bacon szalonna kockára vágott
- 1 darab vöröshagyma kisebb fej
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 1 mokkáskanál só
- 200 gramm trappista sajt reszelt
- 1/2 mokkáskanál durvára őrölt fekete bors
- 1 evőkanál petrezselyem aprított
Instrukciók
- A tésztához a vajat (vagy margarint) elmorzsoljuk a lisztekkel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és gyorsan összegyúrjuk. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy egy jól gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Gyúrjuk gombóccá, csomagoljuk folpackba, és tegyük be a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.
- A töltelékhez a meghámozott sütőtököt vágjuk 1 cm-es kockákra, szórjuk egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózzuk meg, és pár perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük és csöpögtessük jól le.
- A szalonna zsírját olvasszuk ki, majd dinszteljük meg rajta a vöröshagymát, a végén adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. Adjuk hozzá a villával jól szétnyomkodott főtt tököt, a tojásokat, a tejfölt, a sót, a borsot, a reszelt sajtot és a petrezselymet, majd keverjük jó alaposan össze.
- Vegyük ki a hűtőből a tésztát, kicsit gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb. 30 cm-es körré. Tekerjük fel, tegyük bele egy 26 cm-es kapcsos tortaformába, tekerjük ki, igazgassuk el, hogy mindenhol egyformán legyen a tészta, és egy pici széle is legyen. Böködjük meg villával, és süssük elő 10 perc alatt, 180 C fokra előmelegített sütőben.
- Vegyük ki a sütőből tésztát, öntsük bele a sütőtökös masszát, egyengessük el a tetejét, majd tegyük vissza a sütőbe. 170 fokon süssük meg, kb. 40-45 perc alatt. Addig süssük, amíg nem kezd el pirulni a teteje. Miután megsült, vegyük ki a sütőből, pihentessük 10 percig, majd szeletekre vágva tálaljuk.