Sign In

Receptek

Sütőtökös pite

 

Sütőtökös pite

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Sós sütemények
Konyha Amerikai
Mennyiség 12 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 120 gramm rizsliszt
  • 120 gramm Miklós' Universal liszt
  • 1 teáskanál
  • 120 gramm vaj vagy margarin
  • 1 darab tojássárgája
  • 6 gramm sütőpor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 5-6 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 700 gramm sütőtök
  • 1 teáskanál
  • 100 gramm bacon szalonna kockára vágott
  • 1 darab vöröshagyma kisebb fej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 darab tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 mokkáskanál
  • 200 gramm trappista sajt reszelt
  • 1/2 mokkáskanál durvára őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál petrezselyem aprított

Instrukciók
 

  • A tésztához a vajat (vagy margarint) elmorzsoljuk a lisztekkel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és gyorsan összegyúrjuk. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy egy jól gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Gyúrjuk gombóccá, csomagoljuk folpackba, és tegyük be a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.
  • A töltelékhez a meghámozott sütőtököt vágjuk 1 cm-es kockákra, szórjuk egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózzuk meg, és pár perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük és csöpögtessük jól le.
  • A szalonna zsírját olvasszuk ki, majd dinszteljük meg rajta a vöröshagymát, a végén adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. Adjuk hozzá a villával jól szétnyomkodott főtt tököt, a tojásokat, a tejfölt, a sót, a borsot, a reszelt sajtot és a petrezselymet, majd keverjük jó alaposan össze.
  • Vegyük ki a hűtőből a tésztát, kicsit gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb. 30 cm-es körré. Tekerjük fel, tegyük bele egy 26 cm-es kapcsos tortaformába, tekerjük ki, igazgassuk el, hogy mindenhol egyformán legyen a tészta, és egy pici széle is legyen. Böködjük meg villával, és süssük elő 10 perc alatt, 180 C fokra előmelegített sütőben.
  • Vegyük ki a sütőből tésztát, öntsük bele a sütőtökös masszát, egyengessük el a tetejét, majd tegyük vissza a sütőbe. 170 fokon süssük meg, kb. 40-45 perc alatt. Addig süssük, amíg nem kezd el pirulni a teteje. Miután megsült, vegyük ki a sütőből, pihentessük 10 percig, majd szeletekre vágva tálaljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, pite, sós sütemény, sütőtök

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating