Sign In

Szabolcsi rétes

 

Szabolcsi rétes

Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 3 rúd

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 2 darab tojás
  • 100 ml víz
  • 1 mokkáskanál

A töltelékhez:

  • 500 ml tejföl
  • 200 gramm puha aszalt szilva
  • 100 gramm aszalt áfonya vagy mazsola

A locsoláshoz:

  • 500 ml tej
  • 50 gramm porcukor (édesítő)

A tepsi kikenéséhez és a rétesek lekenéséhez:

  • 40 gramm vaj

Instrukciók
 

  • A lisztből a tojásokkal, a vízzel és a sóval rugalmas tésztát gyúrunk. Nagyon könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha ragad, egy csipet lisztet teszünk hozzá, ha kemény, akkor egy kevés vízzel gyúrjuk össze. 5 percig hagyjuk pihenni a tésztát, majd osszuk 3 részre.
  • A tésztagombócot lisztezett deszkán sodrófával nyújtsuk ki nagyon vékony téglalappá. Olyan vékonyra nyújtsuk, amennyire csak bírjuk, de azért lehetőleg, ne szakadjon ki.
  • A kinyújtott tésztalapot megkenjük a tejföl egyharmad részével.
  • Megszórjuk a felaprított aszalt szilvával.
  • Az alsó és a felső szélét kicsit visszahajtjuk, hogy a töltelék ne potyogjon ki belőle, majd szépen feltekerjük. Óvatosan belehelyezzük egy kivajazott tepsibe (20x30 cm).
  • Ugyanígy készítjük el a másik két tésztagombócot is, de a harmadikat áfonyával szórjuk meg.
  • A tetejüket megkenjük egy kevés olvasztott vajjal. A tejben feloldjuk a porcukrot, és a rétesekre öntjük.
  • 170 C fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a rétesek az összes tejet beisszák, néha meglocsolgatva a tetejüket is (kb. 45 perc).
  • A hagyományos rétesekhez hasonlóan szeletelve, melegen, porcukorral meghintve tálaljuk. Melegen elképzelhetetlenül finom, de ha kihűlt, tegyétek egy percre a mikróba, és ugyanolyan lesz, mint frissen sütve.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, rétes, szilva

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating