Szabolcsi rétes
Szabolcsi rétes
Hozzávalók
A tésztához:
- 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 2 darab tojás
- 100 ml víz
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 500 ml tejföl
- 200 gramm puha aszalt szilva
- 100 gramm aszalt áfonya vagy mazsola
A locsoláshoz:
- 500 ml tej
- 50 gramm porcukor (édesítő)
A tepsi kikenéséhez és a rétesek lekenéséhez:
- 40 gramm vaj
Instrukciók
- A lisztből a tojásokkal, a vízzel és a sóval rugalmas tésztát gyúrunk. Nagyon könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha ragad, egy csipet lisztet teszünk hozzá, ha kemény, akkor egy kevés vízzel gyúrjuk össze. 5 percig hagyjuk pihenni a tésztát, majd osszuk 3 részre.
- A tésztagombócot lisztezett deszkán sodrófával nyújtsuk ki nagyon vékony téglalappá. Olyan vékonyra nyújtsuk, amennyire csak bírjuk, de azért lehetőleg, ne szakadjon ki.
- A kinyújtott tésztalapot megkenjük a tejföl egyharmad részével.
- Megszórjuk a felaprított aszalt szilvával.
- Az alsó és a felső szélét kicsit visszahajtjuk, hogy a töltelék ne potyogjon ki belőle, majd szépen feltekerjük. Óvatosan belehelyezzük egy kivajazott tepsibe (20x30 cm).
- Ugyanígy készítjük el a másik két tésztagombócot is, de a harmadikat áfonyával szórjuk meg.
- A tetejüket megkenjük egy kevés olvasztott vajjal. A tejben feloldjuk a porcukrot, és a rétesekre öntjük.
- 170 C fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a rétesek az összes tejet beisszák, néha meglocsolgatva a tetejüket is (kb. 45 perc).
- A hagyományos rétesekhez hasonlóan szeletelve, melegen, porcukorral meghintve tálaljuk. Melegen elképzelhetetlenül finom, de ha kihűlt, tegyétek egy percre a mikróba, és ugyanolyan lesz, mint frissen sütve.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)