Szakállas pogácsa
Szakállas pogácsa
Hozzávalók
A tésztához:
- 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 220 gramm Rama margarin
- 200 ml tejföl
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 1 darab tojássárgája
A kenéshez:
- 1 evőkanál tejföl
- 20 gramm reszelt sajt
- 100 ml tejföl
A sajtkrémhez:
- 1 darab tojássárgája
- 2 teáskanál liszt
- 1 késhegynyi pirospaprika
- 1 mokkáskanál só
- 100 gramm reszelt sajt
- 100 gramm vaj
A forgatáshoz:
- 150 gramm reszelt sajt
Instrukciók
- A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a margarint, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
- Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra a tésztát, és egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, majd szintén szúrjuk ki. Ezután helyezzük a tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le a tejföllel összekevert tojássárgájával, végül szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.
- Tegyük be az előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranyszínűre. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen.
- A krém elkészítése: A tejfölt keverjük simára a tojássárgájával, a sóval, a pirospaprikával és a liszttel, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a gőzfürdőről, majd hűtsük ki egészen.
- Amikor a massza teljesen kihűlt, adjuk hozzá először a vajat, majd a reszelt sajtot, és robotgéppel keverjük simára.
- Forgatáshoz reszeljünk le 100-150 gramm sajtot.
- A teljesen kihűlt tésztakorongokat ragasszuk össze a sajtkrémmel, majd forgassuk bele a reszelt sajtba. Az elkészült pogácsákat azonnal kínálhatjuk, de 1-2 napig hűvös, száraz helyen tárolhatjuk is.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)