Sign In

Receptek

Szakállas pogácsa

 

Szakállas pogácsa

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 220 gramm Rama margarin
  • 200 ml tejföl
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál
  • 1 darab tojássárgája

A kenéshez:

  • 1 evőkanál tejföl
  • 20 gramm reszelt sajt
  • 100 ml tejföl

A sajtkrémhez:

  • 1 darab tojássárgája
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 késhegynyi pirospaprika
  • 1 mokkáskanál
  • 100 gramm reszelt sajt
  • 100 gramm vaj

A forgatáshoz:

  • 150 gramm reszelt sajt

Instrukciók
 

  • A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a margarint, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
  • Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra a tésztát, és egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, majd szintén szúrjuk ki. Ezután helyezzük a tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le a tejföllel összekevert tojássárgájával, végül szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.
  • Tegyük be az előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranyszínűre. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen.
  • A krém elkészítése: A tejfölt keverjük simára a tojássárgájával, a sóval, a pirospaprikával és a liszttel, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a gőzfürdőről, majd hűtsük ki egészen.
  • Amikor a massza teljesen kihűlt, adjuk hozzá először a vajat, majd a reszelt sajtot, és robotgéppel keverjük simára.
  • Forgatáshoz reszeljünk le 100-150 gramm sajtot.
  • A teljesen kihűlt tésztakorongokat ragasszuk össze a sajtkrémmel, majd forgassuk bele a reszelt sajtba. Az elkészült pogácsákat azonnal kínálhatjuk, de 1-2 napig hűvös, száraz helyen tárolhatjuk is.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, pogácsa, sós sütemény

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating