Szalonnás croissant
Szalonnás croissant
Hozzávalók
A tésztához:
- 140 gramm rizsliszt
- 40 gramm arany lenmagliszt
- 40 gramm szezámmagliszt
- 20 gramm útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 50 gramm kefir
- 240 ml víz langyos
- 40 + 10 ml napraforgóolaj
A töltelékhez:
- 200 gramm főtt húsos császárszalonna
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 2 evőkanál tejföl
A lekenéshez:
- 1 darab tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 2 evőkanál reszelt sajt a szóráshoz
Instrukciók
- A tésztához egy tálba mérjük a liszteket, az útifűmaghéjat, a sót, majd hozzáadjuk a tojást, a kefirt, az olajat, és a vizet apránként adagolva, jó alaposan átgyúrva sima tésztává dolgozzuk.
- Lehet robotgépben is összekeverni, de a végén érdemes kézzel átgyúrni, hogy érezzük, mennyire száraz, vagy nedves a tészta. Ha túl száraz, egy kevés vízzel lazítsuk, ha még „izzad”, akkor egy kevés rizslisztet adjunk hozzá. Amíg elkészítjük a tölteléket, a tészta pihen.
- A töltelékhez a szalonnát ledaráljuk, majd összekeverjük a tejföllel és egy kevés őrölt fekete borssal.
- Amikor a töltelék készen van, a tésztát olajos szilikonlapon átgyúrjuk, (ha nagyon nedvesnek éreznénk, akkor liszttel megszórt lapon). Két részre osztjuk, majd az egyik gombócot nagyobb körré nyújtjuk. 8 részre vágjuk, a szélesebb felére teszünk egy teáskanálnyit a töltelékből, majd feltekerjük.
- Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, a tetejüket megkenjük a tejjel összekevert tojássárgájával, és megszórjuk a reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt pirosra sütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)