Sign In

Receptek

Szalonnás-sajtos pite

 

Szalonnás-sajtos pite

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 8 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 80 gramm vaj
  • 1 teáskanál
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 2 teáskanál metélőhagyma szárított
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 7-8 evőkanál víz hideg

A töltelékhez:

  • 200 gramm császárszalonna húsos főtt
  • 1 darab vöröshagyma nagy fej
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 darab tojás
  • 250 ml főzőtejszín
  • 1 mokkáskanál
  • 200 gramm sajt reszelt

Instrukciók
 

  • A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd az olajjal és a vízzel tésztává gyúrjuk. Fóliával letakarva 2-3 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Én előző este gyúrtam össze, és másnap sütöttem.
  • A töltelékhez a szalonnát kis kockákra vágjuk, a zsírját kiolvasztjuk, majd hozzáadjuk a félkarikára vágott hagymát, félig megdinszteljük, a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
  • A tésztát kivesszük a hűtőből, kicsit átgyúrjuk, kerekre kinyújtjuk, kb. 33cm átmérőjűre, és egy kivajazott 26 cm-es kapcsos tortaformát úgy bélelünk ki vele, hogy az oldalára is kerüljön a tésztából.
  • Villával megszurkáljuk, majd a hagymás szalonnát beleterítjük. A tojások sárgáját összekeverjük a tejszínnel, a szalonna alatt maradt zsírral, kicsit megsózzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
  • A masszát egyenletesen a töltelékre simítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. 20-25 perc után takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg nagyon a teteje. Sütés után kb. 40 percig pihentessük, mielőtt felvágjuk. Melegen vagy langyosan tálaljuk, de hidegen is finom! Salátát feltétlenül kínáljunk mellé!  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, pite, sajt, sajtos, sós sütemény, szalonna

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating