Szalonnás-sajtos pite
Szalonnás-sajtos pite
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 80 gramm vaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 2 teáskanál metélőhagyma szárított
- 3 evőkanál olívaolaj
- 7-8 evőkanál víz hideg
A töltelékhez:
- 200 gramm császárszalonna húsos főtt
- 1 darab vöröshagyma nagy fej
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 darab tojás
- 250 ml főzőtejszín
- 1 mokkáskanál só
- 200 gramm sajt reszelt
Instrukciók
- A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd az olajjal és a vízzel tésztává gyúrjuk. Fóliával letakarva 2-3 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Én előző este gyúrtam össze, és másnap sütöttem.
- A töltelékhez a szalonnát kis kockákra vágjuk, a zsírját kiolvasztjuk, majd hozzáadjuk a félkarikára vágott hagymát, félig megdinszteljük, a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, kicsit átgyúrjuk, kerekre kinyújtjuk, kb. 33cm átmérőjűre, és egy kivajazott 26 cm-es kapcsos tortaformát úgy bélelünk ki vele, hogy az oldalára is kerüljön a tésztából.
- Villával megszurkáljuk, majd a hagymás szalonnát beleterítjük. A tojások sárgáját összekeverjük a tejszínnel, a szalonna alatt maradt zsírral, kicsit megsózzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
- A masszát egyenletesen a töltelékre simítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. 20-25 perc után takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg nagyon a teteje. Sütés után kb. 40 percig pihentessük, mielőtt felvágjuk. Melegen vagy langyosan tálaljuk, de hidegen is finom! Salátát feltétlenül kínáljunk mellé!
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)