Szárzeller-krémleves
Szárzeller-krémleves
Hozzávalók
- 30 gramm vaj
- 1 evőkanál rizsliszt
- 400 gramm szárzeller (1 csomó)
- 1200 ml víz
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál ételízesítő por
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 200 gramm tejszínes krémsajt
A tálaláshoz:
- 4 evőkanál kukoricapehely vagy kukoricachips
- 1 darab gluténmentes zsömle
Instrukciók
- A vajon megfuttatjuk lisztet, majd folytonos kevergetés mellett felöntjük a vízzel. A szárzellert száraira szedjük, a külső hártyát lehúzzuk, ha már nem elég zsenge, megmossuk, majd 1 centis darabokra vágjuk, és a vízbe szórjuk.
- Megsózzuk, fűszerezzük az ételízesítő porral, a borssal, szerecsendióval. Felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt, 20 perc alatt puhára főzzük.
- Néhány darabot félreteszünk a tálaláshoz, a többit, miután egy kicsit hűlni hagytuk, és a krémsajtot is hozzáadtuk, botmixerrel pürésítjük. Miközben a szárzeller fő, a zsömlét apró kockákra vágjuk, és szárazon, egy tapadásmentes serpenyőben megpirítjuk.
- Tálaláskor a levesbe teszünk néhány darabka főtt szárzellert, és megszórjuk a pirított zsemlekockával (vagy kukoricachipsszel).
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)