Sign In

Receptek

Székely pogácsa – barna rizslisztből

 

Székely pogácsa - barna rizslisztből

Elkészítési idő 2 óra 30 perc
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 41 db

Hozzávalók
  

  • 30 gramm friss élesztő
  • 250 ml tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 500 gramm barna rizsliszt
  • 1,5 evőkanál útifűmaghéj
  • 100 ml tejföl
  • 100 gramm vaj vagy margarin
  • 1,5 teáskanál
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 200 gramm darált töpörtyű vagy töpörtyűkrém

A nyújtáshoz, hajtogatáshoz:

  • 20 gramm barna rizsliszt

A tepsi kikenéséhez:

  • 1 mokkáskanál vaj

A pogácsák lekenéséhez, szórásához:

  • 1 darab tojás
  • 1 mokkáskanál köménymag
  • 20 gramm trappista sajt

Instrukciók
 

  • Az élesztőt 100 ml langyos tejben felfuttatjuk. Az útifűmaghéjat 150 ml langyos tejben elkeverjük, és félretesszük, amíg megkocsonyásodik. A lisztet egy tálba mérjük, és vajjal elmorzsoljuk.
  • Hozzáadjuk a sót, a borsot, a tejfölt, majd a felfutott élesztővel és a kocsonyás útifűmaghéjjal összegyúrjuk.
  • Lisztezett nyújtólapra borítjuk a tésztát, pár perc alatt egyneművé gyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk.
  • Rákenjük a darált töpörtyűt, majd felcsavarjuk, mint a bejglit.
  • Meglisztezzük a nyújtólapot, a tésztát 90 fokkal elforgatjuk, majd ismét kinyújtjuk, és ismét feltekerjük. Tiszta konyharuhával letakarjuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk, majd még kétszer megismételjük a nyújtást, csavarást, a forgatással együtt.
  • Végül kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tészta tetejét késsel berácsozzuk, 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, vajjal kikent tepsire sorakoztatjuk. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, a köménymaggal és a reszelt sajttal megszórjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 per alatt pirosra sütjük. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó barna rizsliszt, gluténmentes, pogácsa, sós sütemény

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating