Székelygulyás
Székelygulyás
Hozzávalók
- 800 gramm sovány sertéslapocka
- 1 fej nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1000 gramm savanyú káposzta
- 1 darab zöldpaprika (hegyes, csípős is lehet)
- 1 darab paradicsom
- 3 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1/2 mokkáskanál köménymag
- 1/2 mokkáskanál kakukkfű
- 1/2 mokkáskanál borsikafű
- 1 teáskanál tárkony
- 2 darab babérlevél
- 400 ml tejföl (300+100 ml)
- 30 gramm rizsliszt
Instrukciók
- A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felaprítjuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, gerezdekre szeljük.
- A zsírt felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, kissé megsózzuk, saját levében, fedő alatt kb. 40 percig, puhulásig pároljuk, azaz pörköltet készítünk.
- A savanyú káposztát 100 ml vízzel, a babérlevéllel és a fűszerekkel puhára pároljuk (35-40 perc).
- 3 dl tejfölt elhabarunk a rizsliszttel, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, aztán beleforgatjuk a káposztát, és további 5 percig forraljuk.
- A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét a maradék 100 ml tejföllel díszítjük, forrón tálaljuk. Külön tejfölt és friss házikenyeret kínálhatunk hozzá. Melegítve még finomabb!
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)