Székelykáposzta
Székelykáposzta
Hozzávalók
- 600 gramm sertéslapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 50 gramm sertészsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál só
- 3 teáskanál fűszerpaprika
- 1 darab közepes paradicsom
- 1 darab zöldpaprika
- 1000 gramm savanyú káposzta
- 1 mokkáskanál borsikafű
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 1 evőkanál rizsliszt
- 200 ml tejföl (12%-os)
Instrukciók
- A húst megmossuk, leszárítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük a zsíron, rádobjuk a felaprított húst, megszórjuk a fűszerpaprikával, a zúzott fokhagymával, és fehéredésig sütjük.
- Megsózzuk, hozzáadjuk a felaprított zöldpaprikát, paradicsomot, egy kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt, néha megkeverve, szükség esetén a vizet pótolva, puhára pároljuk.
- Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, átöblítjük, kinyomkodjuk, majd rövidebbre vágjuk, és egy nagyobb lábasba szórjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, és fedő alatt, kis lángon, kb. 50 perc alatt puhára pároljuk.
- Amikor a pörkölt és a káposzta is készen van, a kettőt összevegyítjük, és a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)