Sign In

Receptek

Szilvalekváros derelye

 

Szilvalekváros derelye

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 30 db

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 500 gramm burgonya (lisztesebb fajta)
  • 1 teáskanál
  • 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 100 gramm rizsliszt
  • 20 gramm Rama margarin
  • 2 darab tojás
  • 20 gramm rizsliszt a nyújtáshoz

A töltelékhez:

  • 400 gramm sűrű szilvalekvár

A forgatáshoz:

  • 4 evőkanál napraforgóolaj
  • 100 gramm gluténmentes zsemlemorzsa

A tetejére:

  • 2-3 evőkanál fahéjas porcukor

Instrukciók
 

  • A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, leöntjük róla a vizet, meghámozzuk, még melegen áttörjük, majd hagyjuk kihűlni.
  • Amikor kihűlt a többi tésztához valóval összegyúrjuk. Ne adjuk hozzá egyszerre az összes lisztet, mert függ a tojások nagyságától, és attól, hogy mennyire vizes a krumpli, hogy mennyi lisztet fog felvenni a tészta. Akkor jó, ha puha, könnyen gyúrható, de már nem esik szét, és gyúrás közben nem érezzük, hogy „izzad” a tészta.
  • Érdemes ellenőrzésképpen egy darabka tésztát a gyöngyöző vízben kifőzni. Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kevés margarint gyúrjunk bele.
  • Ha már megfelelő állagú a tésztánk, nyújtsuk ki hosszúkás téglalappá, az egyik oldalára kis halmokba osszuk el a szilvalekvárt, majd a tészta másik felét hajtsuk rá. Nem érdemes egyszerre kinyújtani az egészet, mert nehéz lesz egy darabban ráhelyezni a tésztát, és úgy befedni.
  • Az üres részeken nyomkodjuk össze a tésztát, hogy a lekvár ne tudjon kifolyni, majd derelyevágóval vágjuk kockákra vagy rombuszokra.
  • Én egy kicsit játszadoztam, különböző formákra szaggattam. Forrásban lévő sós vízbe tesszük a fele mennyiséget, óvatosan kicsit megmozgatjuk őket, hogy ne tapadjanak le a fazék aljára, majd megfőzzük. Ha a derelyék feljöttek a víz tetejére, 4-5 percig még főzzük, utána szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Nekem ebből a mennyiségből 30 db kisebb derelyém lett. Megfőztem mindet, majd a felét lefagyasztottam. Megfőzve kell fagyasztani, nyersen nem lehet, és így legalább nem érhet bennünket később kellemetlen meglepetés.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó derelye, édes sütemény, gluténmentes, lekvár, szilva

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating