Szilvalekváros derelye
Szilvalekváros derelye
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 gramm burgonya (lisztesebb fajta)
- 1 teáskanál só
- 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 100 gramm rizsliszt
- 20 gramm Rama margarin
- 2 darab tojás
- 20 gramm rizsliszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:
- 400 gramm sűrű szilvalekvár
A forgatáshoz:
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 100 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
A tetejére:
- 2-3 evőkanál fahéjas porcukor
Instrukciók
- A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, leöntjük róla a vizet, meghámozzuk, még melegen áttörjük, majd hagyjuk kihűlni.
- Amikor kihűlt a többi tésztához valóval összegyúrjuk. Ne adjuk hozzá egyszerre az összes lisztet, mert függ a tojások nagyságától, és attól, hogy mennyire vizes a krumpli, hogy mennyi lisztet fog felvenni a tészta. Akkor jó, ha puha, könnyen gyúrható, de már nem esik szét, és gyúrás közben nem érezzük, hogy „izzad” a tészta.
- Érdemes ellenőrzésképpen egy darabka tésztát a gyöngyöző vízben kifőzni. Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kevés margarint gyúrjunk bele.
- Ha már megfelelő állagú a tésztánk, nyújtsuk ki hosszúkás téglalappá, az egyik oldalára kis halmokba osszuk el a szilvalekvárt, majd a tészta másik felét hajtsuk rá. Nem érdemes egyszerre kinyújtani az egészet, mert nehéz lesz egy darabban ráhelyezni a tésztát, és úgy befedni.
- Az üres részeken nyomkodjuk össze a tésztát, hogy a lekvár ne tudjon kifolyni, majd derelyevágóval vágjuk kockákra vagy rombuszokra.
- Én egy kicsit játszadoztam, különböző formákra szaggattam. Forrásban lévő sós vízbe tesszük a fele mennyiséget, óvatosan kicsit megmozgatjuk őket, hogy ne tapadjanak le a fazék aljára, majd megfőzzük. Ha a derelyék feljöttek a víz tetejére, 4-5 percig még főzzük, utána szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
- Nekem ebből a mennyiségből 30 db kisebb derelyém lett. Megfőztem mindet, majd a felét lefagyasztottam. Megfőzve kell fagyasztani, nyersen nem lehet, és így legalább nem érhet bennünket később kellemetlen meglepetés.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)