Szilvás hajdinafelfújt
Szilvás hajdinafelfújt
Hozzávalók
- 250 gramm hajdinapehely
- 30 gramm margarin
- 1/2 mokkáskanál só
- 550 ml tej
- 6 evőkanál cukor (édesítő)
- 80 gramm mazsola
- 4 darab tojás
- 150 ml tejföl
- 1 darab nagyobb alma
- 800 gramm szilva
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Instrukciók
- A hajdinapelyhet a margarinon, egy kevés sóval ízesítve, kevergetve 1-2 perc alatt megpirítjuk.
- Felöntjük a tejjel, és kevergetve felforraljuk. Beleszórunk 1 evőkanál cukrot, és kis lángon, lefedve, néha megkeverve, addig pároljuk, amíg a tej elfő alóla.
- Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a leöblített mazsolát, lefedjük, duzzadni és hűlni hagyjuk a hajdinát.
- A tojások sárgáját 4 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük, majd a tejfölt is hozzáadjuk.
- Beleforgatjuk a kihűlt hajdinát, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- Egy 20x30cm-es tepsit kikenünk margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával.
- Az almát lereszeljük, a szilvákat félbevágjuk, és kimagozzuk. A hajdinás massza felét a tepsibe öntjük, a kissé kifacsart almát rászórjuk, meghintjük cukorral (édesítővel) és fahéjjal, majd rátesszük a szilvagerezdeket, amiket szintén megszórunk egy kevés cukorral és fahéjjal.
- Tetejére kanalazzuk a maradék hajdinás masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Langyosan és hidegen is nagyon finom. Tálalhatjuk hígított szilvalekvárral, vagy vaníliasodóval.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)