Színes kalácsok
Színes kalácsok
Hozzávalók
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 250 gramm Maria's sweet baking mix liszt
- 1,5 evőkanál útifűmaghéj
- 80 ml tej
- 100 gramm cukor
- 40 gramm friss élesztő
- 80 gramm puha vaj
- 220-250 ml tej
- 4 darab tojássárgája
- 1 evőkanál sütőtökpüré
- 150 gramm málnavelő
- 2 evőkanál spenót turmixolva
- 10 gramm kakaópor
Instrukciók
- Gluténmentesen: Az útifűmaghéjat összekeverjük a 80 ml langyos tejjel.
- A robotgép táljába tesszük a cukrot (ha édesítővel csináljuk, akkor is legyen benne egy kevés cukor az élesztő miatt), a tojássárgájákat, az élesztőt belemorzsoljuk, krémes állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a 80 ml tejjel összekevert útifűmaghéjat.
- Tovább keverjük, apránként hozzáöntjük a langyos tejet. Leállítjuk a gépet, fakanállal keverve, fokozatosan beleszitálunk 450 g lisztet, a többit félretesszük a nyújtáshoz, formázáshoz.
- Amikor kezd összeállni, gyúródeszkára borítjuk, kézzel gyúrjuk tovább, amíg egynemű nem lesz, ha nagyon ragad, adunk hozzá még egy kevés lisztet. Puha tésztának kell lennie, nem baj, ha egy picit ragad. Folpackal letakarjuk, és duplájára kelesztjük
- Közben a sütőtököt vékony szeletekre vágjuk, egy csepp vízen megpároljuk, de használhatunk sült tököt is, a lényeg, hogy püré állagú legyen, ne túl vizes. A spenótot összeturmixoljuk, előkészítjük a kakaót.
- A kelesztési idő letelte után három gombócra osztjuk a tésztát. Az első gombócot négy részre osztjuk, két kisebbre, két nagyobbra. Az egyik kisebb gombóchoz gyúrjuk a sütőtököt, és annyi lisztet, hogy ne ragadjon, sodrunk egy 20 cm hosszú hurkát.
- A másik kisebb gombóc natúr marad, kinyújtjuk 20 cm hosszúra, és olyan szélesre, hogy a sárga hurkát be tudjuk csomagolni vele.
- Az első nagyobbik gombóchoz hozzágyúrjuk a málnavelő felét, és annyi lisztet, hogy ne ragadjon. Kinyújtjuk 20 cm hosszúra, és olyan szélesre, hogy a már meglévő hurkát be tudjuk csomagolni vele.
- A másik nagyobb gombóchoz gyúrjuk a spenótot, és annyi lisztet, hogy ne ragadjon, ezt is kinyújtjuk, és becsomagoljuk a tésztahurkát. Óvatosan belehelyezzük a vajjal kikent sütőformába, lezárjuk a tubus két végét, tepsire helyezzük, és langyos helyen pihentetjük.
- A következő tésztagombócot kétfelé osztjuk, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a maradék málnavelőt, és annyi lisztet, hogy ne ragadjon, és kinyújtjuk 20 cm hosszúra. Kinyújtjuk a másik gombócot is 20 cm hosszúra, a két lapot egymásra fektetjük és feltekerjük, majd óvatosan ezt is belebújtatjuk a következő sütőcsőbe.
- A harmadik gombóccal ugyanígy járunk el, csak ahhoz kakaót gyúrunk, és csak a fehér tészta nyújtásához kell egy kevés liszt. Ha jól csináltuk, elfogyott az összes liszt. A tésztának puhának kell lennie, de ne ragadjon. A lisztet mindig a deszkára szórjuk, meghengergetjük rajta a tésztát, így pont annyi lisztet vesz fel, amennyi éppen szükséges.
- Ha mind a három sütőcsövet megtöltöttük, 30 percig pihenni hagyjuk őket, majd 180 C-on 30-35 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és hidegen szeleteljük fel. Nem kell aggódni, sem a spenót, sem a sütőtök íze nem fog érződni.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)