Színes süti tojások
Színes süti tojások
Hozzávalók
A tésztához:
- 700 gramm Miklós' Universal mix
- 200 ml tej
- 200 gramm zsír
- 200 gramm porcukor
- 2 darab tojássárgája
- 12 gramm sütőpor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- szükség szerint a kisült tészta kivájt belseje
- 100 gramm darált dió
- 40 gramm cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál baracklekvár
- 2 evőkanál rum vagy aroma
- 10 gramm vaníliás cukor
- 200 ml tej
A díszítéshez:
- ízlés szerint különböző színű ételszínezékek
- 1 darab tojásfehérje
- szükség szerint kristálycukor
Instrukciók
- A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk, majd egy óra hosszat pihentetjük a hűtőben. Az idő letelte után kisebb tojásformákat próbálunk szobrászkodni, amiket még félbevágunk, hogy az egyik felük aránylag lapos legyen.
- A sütőpapírral bélelt tepsin még lehet igazgatni, könnyen formázható a tészta. Előmelegített sütőben megsütjük 180 C-on 15-20 perc alatt.
- Miután megsültek, iparkodjunk kikaparni a közepüket még melegen, mert ha kihűltek, már nem lesz egyszerű, törni fognak. Én egy éles kis késsel körbevágtam, aránylag közel a süti széléhez, és ki is pottyant egyből a közepe.
- A kikapart tésztát morzsoljuk össze, adjuk hozzá a darált diót, a cukrot, a kakaót, a baracklekvárt, rumot, vaníliás cukrot, és a végén annyi tejet, hogy sima krémmé tudjuk összedolgozni. A krémmel töltsük meg a fél tojásokat, és ragasszuk össze őket a krémmel.
- Nem kell bele túl sok krém, az elején próbáljuk meg négyfelé osztani a krémet, így biztosan fog jutni az utolsóba is. Miután ezzel végeztünk, kenjük át a tojások felületét egy kevés vízzel hígított ételfestékkel, majd kenjük be a felvert tojásfehérjével, és forgassuk meg a kristálycukorban.
- Ha sütés közben megrepedezett volna a tészta, a tojásfehérjével el lehet tüntetni. Nekem egy kicsit strucctojások lettek, legközelebb kisebbeket kell készítenem. 🙂
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)