Tejfölös-borsos csavart
Tejfölös-borsos csavart
Hozzávalók
- 10 gramm friss élesztő
- 160 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
A lekenéshez:
- 1 darab tojássárgája
- 1-2 evőkanál tej
A borsos tejfölhöz:
- 1 csipet fokhagymapehely
- 1 csipet chilipehely
- 200 ml tejföl
- egy kevés só
- 1 csipet őrölt fekete bors
Instrukciók
- Az élesztőt 100 ml langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, és összekeverjük, majd a közepébe egy mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beborítjuk egy adag liszttel, és fél órán át hagyjuk kelni.
- Ezután hozzáadjuk a borsot, a maradék langyos tejet, és alaposan bedagasztjuk a robotgéppel. Letakarjuk, és egy óra hosszat kelesztjük.
- Lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra, kb. 25 cm széles téglalappá nyújtjuk. 3-4 cm széles csíkokra vágjuk.
- Középen összehajtjuk, és a két szálat összetekerjük. Zsiradékkal kikent, lisztezett sütőlapra tesszük a tekercseket, és a tejjel összekevert tojássárgájával lekenjük.
- Amíg a sütő bemelegszik 180 C fokra, pihentetjük a tésztát, majd 15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert nagyon megkeményedhet a tészta alja.
- Amíg a csavarok sülnek, elkészítjük a mártogatóst: a tejfölt összekeverjük a borssal, sóval, fokhagyma- és chilipehellyel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)