Tejfölös-kapros libaleves, burgonyagombóccal
Tejfölös-kapros libaleves, burgonyagombóccal
Hozzávalók
- 1 darab liba far-hát
- 2 darab libanyak
- 4 darab libazúza
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 3 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1/2 csokor kapor
A burgonyagombóchoz:
- 300 gramm burgonya héjában főtt
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- kb. 3 evőkanál rizsliszt
Instrukciók
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, majd rátesszük a bőr nélküli, kisebb darabokra vágott far-hátat, nyakat, zúzát, és fehéredésig együtt sütjük a hagymával. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1200 ml vízzel, és felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon főzzük kb. 1 óra hosszat.
- Ekkor hozzáadjuk a hasábokra vágott répát, és továbbra is kis lángon, fedő alatt puhára főzzük.
- Közben elkészítjük a burgonyagombócot. A még meleg burgonyát meghámozzuk, áttörjük, amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a sót, a petrezselymet, végül a lisztet, és jól összedolgozzuk.
- A masszából vizes kézzel 20 darab diónyi gombócot formálunk, majd forró, sós vízben 8-10 perc alatt megfőzzük.
- Leszűrjük, és tálalásig félretesszük.
- Amikor a hús és a zöldségek is megpuhultak, a lisztet a tejföllel simára keverjük, a kaporral fűszerezzük, és a levest ezzel sűrítjük. Tálaláskor a gombócokra merjük a forró levest.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)