Tejfölös sonkaleves
Tejfölös sonkaleves
Hozzávalók
- 1 darab vöröshagyma közepes
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 3 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 2 darab babérlevél
- 10 szem fekete bors
- 1 evőkanál só
- 350 gramm főtt, füstölt sonka
- 2 evőkanál rizsliszt
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 2-3 evőkanál majonézes torma
A csipetkéhez:
- 1 darab tojás
- kb. 100 gramm rizsliszt
Instrukciók
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, felöntjük 15 dl vízzel, hozzáadjuk a répákat, a babérlevelet, a borsot, a só egy részét. Felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon, puhára főzzük a zöldségeket.
- Közeben összegyúrjuk a tojást a csipetkéhez, annyi liszttel, amennyit felvesz, hogy jó kemény tésztát tudjunk gyúrni belőle. Amikor a zöldségek megfőttek, belecsipegetjük a tésztát a levesbe. Ezután hozzáadjuk az 1 cm-es kockákra vágott főtt sonkát.
- A lisztet simára keverjük a tejföllel, és a majonézes tormával, egy kevés vízzel hígítjuk, majd a levesbe öntjük, és pár perc alatt besűrítjük vele. A tetejét megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, és forrón tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)