Tejfölös újkrumpli-krémleves
Tejfölös újkrumpli-krémleves
Hozzávalók
- 1 darab sárgarépa nagyobb
- 1 darab fehérrépa kisebb
- 600 gramm újkrumpli
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 20 gramm vaj
- 1 szál szárzeller
- 1200 ml húsleves (ételízesítőből is jó)
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 mokkáskanál majoránna morzsolt
- 1 evőkanál rizsliszt
- 175 gramm tejföl
- 1 evőkanál zellerzöld aprított
- 4 szelet bacon szalonna
Instrukciók
- A megtisztított, megmosott sárgarépát, fehérrépát, újkrumplit apró darabokra vágjuk, hogy minél előbb megfőjenek. Egy kisebb fazékban az olajon és a vajon megforgatjuk a zöldségeket, majd felöntjük a húslevessel, borsozzuk, a majoránnával fűszerezzük, majd fedő alatt, kis lángon, kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük.
- Lehúzzuk a tűzről, majd botmixerrel pürésítjük.
- A szalonnát csíkokra vágjuk, és pirosra sütjük.
- A lisztet a tejföllel simára keverjük, egy kevés vízzel hígítjuk, a leveshez öntjük, és pár perces forralással besűrítjük, majd megszórjuk az aprított zellerzölddel.
- Tálaláskor a leves tetejére szórjuk a pirított szalonnát.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)