Tejszínes-citromos karfiolleves
Tejszínes-citromos karfiolleves
Hozzávalók
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 100 gramm póréhagyma
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 500 gramm karfiol tisztított
- 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 200 gramm főtt, füstölt tarja
- 1 evőkanál rizsliszt
- 100 ml tejföl
- 100 ml főzőtejszín
- 1/2 darab citrom leve
- 1 csokor petrezselyem
A galuskához:
- 1 darab tojás
- kb. 2 evőkanál Miklós' Universal mix liszt
- 1/4 mokkáskanál só
Instrukciók
- A galuskához a tojást a liszttel és a sóval összekeverjük, majd felhasználásig félretesszük (ha Miklós' Universal mix-ből készítjük, figyeljünk rá, hogy állás közben még sűrűsödni fog, tehát kicsit lágyabb legyen a tészta, vagy közvetlen a felhasználás előtt készítsük el). A nokedli tésztájánál kicsit sűrűbb állagúnak kell lennie.
- Az olajon megdinszteljük a karikára vágott póréhagymát, hozzáadjuk a megtisztított, felaprított sárgarépát, fehérrépát, karfiolt, majd felöntjük 1500 ml vízzel, és felforraljuk. Megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kockára vagy csíkokra vágott főtt tarját, és a forró levesbe mártogatott kiskanállal beleszaggatjuk a galuskát.
- Amíg a galuskák megfőnek, a lisztet simára keverjük a tejföllel és a tejszínnel, kicsit felhígítjuk egy kevés levessel, majd a leveshez öntjük, és besűrítjük vele. Mire a leves besűrűsödik a galuskák is kellőképpen megfőnek.
- Tálalás előtt citromlével ízesítjük, és a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)