Sign In

Receptek

Tejszínes kókusztorta

 

Tejszínes kókusztorta

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények, Torta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 16 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 10 darab tojásfehérje
  • 1 mokkáskanál
  • 300 gramm cukor
  • 300 gramm kókuszreszelék
  • 2 ív sütőpapír
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál rizsliszt

A krémhez:

  • 3 evőkanál rizsliszt
  • 300 ml tej
  • 100 gramm cukor
  • 1/4 mokkáskanál
  • 60 gramm kókuszreszelék
  • 6 lap zselatin
  • 600 ml Hulala habtejszín

A tetejére:

  • 100 ml habtejszín
  • 16 darab étcsoki figura
  • 10 gramm étcsoki tortadara

Instrukciók
 

  • 2 db gáztepsi méretű sütőpapírra rajzolunk 1-1 db 24 cm átmérőjű kört, majd vajjal lekenjük, egy kevés liszttel megszórjuk, félretesszük. 5 db tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé hozzáadjuk a só és a cukor felét (150 gramm), majd óvatosan belekeverjük a kókuszreszelék felét (150 gramm) is. A habot elfelezzük, és az egyik felét szépen elsimítjuk, kerekre igazítjuk az egyik sütőpapíron.
  • 180 C fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. A hab másik felét a másik sütőpapíron kenjük el. Ha kicsit megvizezzük egy kanál hátát, szép egyenesre lehet simítani. A másik 5 db tojásfehérjével, és maradék cukorral, kókuszreszelékkel ugyanígy járunk el. Azért érdemes két adagban készíteni a tortalap tésztáját, mert állás közben összeeshet a hab, és levet ereszt, főleg, ha nem egészen friss a tojás. A sütőpapírokat kétszer lehet használni.
  • A megsült lapokat rácsra csúsztatjuk, úgy hűtjük ki. Összesen 4 db lapot kell sütni. Amikor a lapok készen vannak, elkészítjük a krémet. A lisztet a cukorral, és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet is beleöntjük. Kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Figyeljünk arra, hogy a rizslisztet tovább kell főzni, mint a búzalisztet, hogy ne folyósodjon el.
  • A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd 4 evőkanál vízzel, kis lángon, kevergetve, feloldjuk (nem kell főzni!), majd pár perc hűtés után a kókuszos krémhez keverjük. Én Hulala habtejszínt használtam, abba kevesebb zselatin is elég. A tejszínből kemény habot verünk, majd apránként adagolva, óvatosan összekeverjük a kókuszos krémmel. Egy lapot a tortástálra fektetünk, rákenjük a krém ¼ részét, majd rátesszük a következő lapot, kicsit lenyomkodjuk, majd ezt is megkenjük.
  • Amikor az utolsó lap is felkerült, a tetejét is megkenjük, (az oldalát is meg lehet, kenni, de nekem így jobban tetszett). A tetejét tetszőlegesen kidíszítjük a felvert tejszínnel és a csokifigurákkal. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a krém kellőképpen megdermedjen. Vékonyabb szeleteket vágunk, mert elég tömény, laktató sütemény!  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, kókusz, tejszín, torta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating