Tejszínes kókusztorta
Tejszínes kókusztorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 10 darab tojásfehérje
- 1 mokkáskanál só
- 300 gramm cukor
- 300 gramm kókuszreszelék
- 2 ív sütőpapír
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál rizsliszt
A krémhez:
- 3 evőkanál rizsliszt
- 300 ml tej
- 100 gramm cukor
- 1/4 mokkáskanál só
- 60 gramm kókuszreszelék
- 6 lap zselatin
- 600 ml Hulala habtejszín
A tetejére:
- 100 ml habtejszín
- 16 darab étcsoki figura
- 10 gramm étcsoki tortadara
Instrukciók
- 2 db gáztepsi méretű sütőpapírra rajzolunk 1-1 db 24 cm átmérőjű kört, majd vajjal lekenjük, egy kevés liszttel megszórjuk, félretesszük. 5 db tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé hozzáadjuk a só és a cukor felét (150 gramm), majd óvatosan belekeverjük a kókuszreszelék felét (150 gramm) is. A habot elfelezzük, és az egyik felét szépen elsimítjuk, kerekre igazítjuk az egyik sütőpapíron.
- 180 C fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. A hab másik felét a másik sütőpapíron kenjük el. Ha kicsit megvizezzük egy kanál hátát, szép egyenesre lehet simítani. A másik 5 db tojásfehérjével, és maradék cukorral, kókuszreszelékkel ugyanígy járunk el. Azért érdemes két adagban készíteni a tortalap tésztáját, mert állás közben összeeshet a hab, és levet ereszt, főleg, ha nem egészen friss a tojás. A sütőpapírokat kétszer lehet használni.
- A megsült lapokat rácsra csúsztatjuk, úgy hűtjük ki. Összesen 4 db lapot kell sütni. Amikor a lapok készen vannak, elkészítjük a krémet. A lisztet a cukorral, és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet is beleöntjük. Kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Figyeljünk arra, hogy a rizslisztet tovább kell főzni, mint a búzalisztet, hogy ne folyósodjon el.
- A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd 4 evőkanál vízzel, kis lángon, kevergetve, feloldjuk (nem kell főzni!), majd pár perc hűtés után a kókuszos krémhez keverjük. Én Hulala habtejszínt használtam, abba kevesebb zselatin is elég. A tejszínből kemény habot verünk, majd apránként adagolva, óvatosan összekeverjük a kókuszos krémmel. Egy lapot a tortástálra fektetünk, rákenjük a krém ¼ részét, majd rátesszük a következő lapot, kicsit lenyomkodjuk, majd ezt is megkenjük.
- Amikor az utolsó lap is felkerült, a tetejét is megkenjük, (az oldalát is meg lehet, kenni, de nekem így jobban tetszett). A tetejét tetszőlegesen kidíszítjük a felvert tejszínnel és a csokifigurákkal. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a krém kellőképpen megdermedjen. Vékonyabb szeleteket vágunk, mert elég tömény, laktató sütemény!
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)