Sign In

Receptek

Tekert berlini fánk

 

Tekert berlini fánk

Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Német
Mennyiség 20 db

Hozzávalók
  

  • 400 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 1/2 teáskanál
  • 40 gramm vaj puha
  • 40 gramm cukor
  • 20 gramm élesztő friss
  • 1 darab tojás M-es
  • 220-230 ml tej
  • 1 evőkanál sütőrum (aroma nem jó!)
  • 700 ml napraforgóolaj a sütéshez
  • 50 gramm kristálycukor apró szemű, a forgatáshoz
  • 100 gramm sárgabaracklekvár a tálaláshoz

Instrukciók
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos tejben, 1 teáskanál cukorral. A lisztet tálba mérjük, hozzákeverjük a cukrot és a sót. A tojást összekeverjük a maradék tejjel. Elkezdjük dagasztani a tésztát, a liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásos tejet, a rumot (elmaradhat, de ha beletesszük, segít, hogy sütés közben ne szívjon fel túl sok olajat a tészta), és végül a puha vajat is.
  • Alaposan kidagasztjuk, és végeredményül egy puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Lehet géppel is dagasztani, én kézzel szoktam, mert így jobban érzem a tészta állagát. Nem kelesztjük meg, hanem azonnal egy pingpong labdánál kicsit nagyobb gombócot szakítunk a tésztából, egy kicsit átgyúrjuk, hogy a közben keletkező levegőt kinyomjuk belőle, hogy könnyebben lehessen formázni.
  • Olajozott szilikon gyúrólapon (ha nincs szilikon gyúrólap, akkor olajozott sütőpapíron) kb. 15 cm hosszú, kisujj vastagságú hurkákat sodrunk, kettőt egymás mellé fektetünk, majd összesodorjuk, a végüket jól összecsípjük. A gyúrólap csak nagyon kicsit legyen megolajozva, ahol sodorjuk, különben nagyon meg fog lágyulni a tészta.
  • Elkészítjük az összes tekercset, majd fóliával, és egy konyharuhával letakarjuk, és kb. 30 perc alatt megkelesztjük. A kelesztési idő nagyban függ a környezet hőmérsékletétől.
  • Az idő letelte után melegítsük fel az olajat, de ne legyen túl forró. Tegyük bele a fánkot úgy, hogy az a része legyen felül, amelyik eddig alul volt. Lassan süssük, hogy a közepe is átsüljön. Ne tegyünk sok fánkot egyszerre az olajba, mert elég nagyra megnőnek. Többször forgassuk meg a fánkokat sütés közben.
  • Amikor megsültek, szedjük konyhai papírtörlőre, majd még melegen forgassuk meg a cukorban. Tetszőleges lekvárral kínáljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó berlini fánk, édes sütemény, fánk, gluténmentes

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating