Sign In

Receptek

Tepertős-fehérboros pogácsa

 

Tepertős-fehérboros pogácsa

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 tepsi

Hozzávalók
  

  • 250 gramm tepertő
  • 400 gramm Naturbit Alfa-mix
  • 1 darab tojás
  • 40 gramm zsír
  • 300 ml tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 gramm friss élesztő
  • 3 evőkanál száraz fehérbor
  • 1 evőkanál tejföl vagy kefir
  • 1 darab tojás a lekenéshez

Instrukciók
 

  • A tepertőt ledaráljuk (vagy használhatunk készen kapható tepertőkrémet, a hagymás ízesítésűvel nagyon finom lesz), majd a liszttel, tojással, zsírral, sóval és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztővel, a borral és a tejföllel összegyúrjuk.
  • Addig gyúrjuk, amíg szép sima, könnyen gyúrható, inkább lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Ha géppel dagasztjuk, akkor addig, amíg el nem válik az edény falától.
  • Én jobban szeretek kézzel gyúrni, dagasztani, mert jobban érzem, hogy mikor jó a tészta állaga, és a tészta is meghálálja. Amikor elértük a megfelelő állagot, letakarva pihentetjük a tésztát 30 percig.
  • Ezután a meglisztezett gyúrólapon 2 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, egy 4 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. A tetejüket a felvert tojással lekenjük.
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó fehérbor, gluténmentes, pogácsa, sós sütemény, tepertő

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating