Tepertős-fehérboros pogácsa
Tepertős-fehérboros pogácsa
Hozzávalók
- 250 gramm tepertő
- 400 gramm Naturbit Alfa-mix
- 1 darab tojás
- 40 gramm zsír
- 300 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 10 gramm friss élesztő
- 3 evőkanál száraz fehérbor
- 1 evőkanál tejföl vagy kefir
- 1 darab tojás a lekenéshez
Instrukciók
- A tepertőt ledaráljuk (vagy használhatunk készen kapható tepertőkrémet, a hagymás ízesítésűvel nagyon finom lesz), majd a liszttel, tojással, zsírral, sóval és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztővel, a borral és a tejföllel összegyúrjuk.
- Addig gyúrjuk, amíg szép sima, könnyen gyúrható, inkább lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Ha géppel dagasztjuk, akkor addig, amíg el nem válik az edény falától.
- Én jobban szeretek kézzel gyúrni, dagasztani, mert jobban érzem, hogy mikor jó a tészta állaga, és a tészta is meghálálja. Amikor elértük a megfelelő állagot, letakarva pihentetjük a tésztát 30 percig.
- Ezután a meglisztezett gyúrólapon 2 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, egy 4 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. A tetejüket a felvert tojással lekenjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)