Tigris zsemle
Tigris zsemle
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 gramm Nutri Free mix per Pane
- 150 gramm Miklós' Universal mix
- 10 gramm cukor
- 10 gramm só
- 1 darab tojás
- 20 gramm vaj
- 200 ml tej
- 10 gramm friss élesztő
- 45 ml langyos víz
A mázhoz:
- 40 gramm rizsliszt
- 1/2 csomag szárított élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 evőkanál olaj
Instrukciók
- A tésztához 100 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel együtt kelt tésztát dagasztunk.
- Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük. A tálban finoman átgyúrjuk a tésztát, majd újra duplájára kelesztjük.
- A mázat felhasználás előtt legalább fél órával elkészítjük. Ehhez elvegyítjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük a vízzel, és félretesszük.
- Enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, zsömlét formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól nagyobb távolságra.
- Újabb fél órán át kelesztjük úgy, hogy félidőben megkenjük a tetejüket a rizslisztes mázzal. 200 C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük a zsömléket.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)