Tiroli mézes-gyömbéres-sütőtökös rétes
Tiroli mézes-gyömbéres-sütőtökös rétes
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 50 gramm kukoricaliszt
- 2 darab tojás
- 50 gramm vaj
- 100 ml tejföl függ a tojás nagyságától
- 1 csipet só
A kenéshez:
- 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 50 gramm kukoricaliszt
- 200 gramm vaj
A szóráshoz:
- 2 evőkanál gluténmentes kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 1 darab kicsi sütőtök
- 1/2 darab bio narancs leve és reszelt héja
- 1 mokkáskanál fahéj
- ízlés szerint gyömbér darabka reszelt friss
- ízlés szerint méz
- ízlés szerint citromlé
A tetejére:
- 1 darab tojás
A szóráshoz a tetejére:
- 2 evőkanál porcukor
Instrukciók
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. 150 gramm lisztet, 200 gramm vajjal kikeverünk, és a tésztára kenjük.
- Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és 2 vagy 3 darabra vágjuk. Minimum 2 órát hűtőben pihentetjük, de lehet akár egész éjszaka (jót tesz neki), vagy le is lehet fagyasztani.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A tököt megmossuk, meghámozzuk, a magokat kiszedjük, majd lereszeljük, és 1-2 evőkanálnyi vízzel elkezdjük párolni. Hozzáadjuk a narancs héját és levét, a fahéjat, a sót, a gyömbért, és addig pároljuk, amíg krémszerűen sűrű nem lesz. A végén hozzákeverjük a mézet, a citromlevet, és kihűtjük.
- Miután kivettük a tésztát a hűtőből, fél órát pihentessük szobahőmérsékleten, különben nagyon nehéz lesz dolgozni vele, törni, szakadni fog.
- A darabokból vékony téglalapokat nyújtunk, vékonyan megszórjuk zsemle- vagy kekszmorzsával, majd a sütőtökös tölteléket a tészta feléig rákenjük, majd feltekerjük.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük óvatosan, felvert tojással megkenjük, a tetejét villával kicsit megszurkáljuk. Nekem maradt még egy kis tésztám, végighúztam a rácsozóval, és ráborítottam a rétesre, majd azt is megkentem a felvert tojással.
- 200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük, 5-10 perc után mérsékeljük a hőt 180 C fokra, és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Kihűlés után porcukorral megszórjuk, felszeleteljük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)