Sign In

Receptek

Tiroli mézes-gyömbéres-sütőtökös rétes

 

Tiroli mézes-gyömbéres-sütőtökös rétes

Elkészítési idő 40 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Osztrák
Mennyiség 2 rúd

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 50 gramm kukoricaliszt
  • 2 darab tojás
  • 50 gramm vaj
  • 100 ml tejföl függ a tojás nagyságától
  • 1 csipet

A kenéshez:

  • 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 50 gramm kukoricaliszt
  • 200 gramm vaj

A szóráshoz:

  • 2 evőkanál gluténmentes kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 1 darab kicsi sütőtök
  • 1/2 darab bio narancs leve és reszelt héja
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • ízlés szerint gyömbér darabka reszelt friss
  • ízlés szerint méz
  • ízlés szerint citromlé

A tetejére:

  • 1 darab tojás

A szóráshoz a tetejére:

  • 2 evőkanál porcukor

Instrukciók
 

  • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. 150 gramm lisztet, 200 gramm vajjal kikeverünk, és a tésztára kenjük.
  • Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és 2 vagy 3 darabra vágjuk. Minimum 2 órát hűtőben pihentetjük, de lehet akár egész éjszaka (jót tesz neki), vagy le is lehet fagyasztani.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. A tököt megmossuk, meghámozzuk, a magokat kiszedjük, majd lereszeljük, és 1-2 evőkanálnyi vízzel elkezdjük párolni. Hozzáadjuk a narancs héját és levét, a fahéjat, a sót, a gyömbért, és addig pároljuk, amíg krémszerűen sűrű nem lesz. A végén hozzákeverjük a mézet, a citromlevet, és kihűtjük.
  • Miután kivettük a tésztát a hűtőből, fél órát pihentessük szobahőmérsékleten, különben nagyon nehéz lesz dolgozni vele, törni, szakadni fog.
  • A darabokból vékony téglalapokat nyújtunk, vékonyan megszórjuk zsemle- vagy kekszmorzsával, majd a sütőtökös tölteléket a tészta feléig rákenjük, majd feltekerjük.
  • Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük óvatosan, felvert tojással megkenjük, a tetejét villával kicsit megszurkáljuk. Nekem maradt még egy kis tésztám, végighúztam a rácsozóval, és ráborítottam a rétesre, majd azt is megkentem a felvert tojással.
  • 200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük, 5-10 perc után mérsékeljük a hőt 180 C fokra, és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Kihűlés után porcukorral megszórjuk, felszeleteljük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, gyömbér, méz, rétes, sütőtök

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating