Tiroli rétes – diós-szilvás
Tiroli rétes - diós-szilvás
Hozzávalók
Az alaptésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix
- 50 gramm kukoricaliszt
- 2 darab tojás
- 100 ml tejföl kb., függ a tojás nagyságától
- 1/2 mokkáskanál só
- 50 gramm vaj
A kenéshez:
- 100 gramm Miklós Universal mix
- 50 gramm kukoricaliszt
- 200 gramm vaj
A szóráshoz:
- 2-3 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa vagy gluténmentes kekszmorzsa
A töltelékhez:
- 500 gramm szilva magozva
- 100 gramm darált dió
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál porcukor
A tetejére:
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál szezámmag
Instrukciók
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, (könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk), majd vékonyra kinyújtjuk.
- 150 gramm lisztet 200 gramm vajjal kikeverünk, és a tésztára kenjük.
- Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és 2 vagy 3 darabra vágjuk. Minimum 2 órát hűtőben pihentetjük, de lehet akár egész éjszaka (jót tesz neki), vagy le is lehet fagyasztani.
- Közben kimagozzuk a szilvát, és megdaráljuk a diót.
- Miután kivettük a tésztát a hűtőből, legalább egy fél órát pihentessük szobahőmérsékleten, különben nagyon nehéz lesz dolgozni vele, törni, szakadni fog.
- A darabokból vékony téglalapokat nyújtunk, vékonyan megszórjuk zsemle- vagy kekszmorzsával, majd az egyik oldalára, a tészta feléig, rárakosgatjuk a szilvát, megszórjuk a fahéjjal, darált dióval, porcukorral, és feltekerjük.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük óvatosan, felvert tojással megkenjük, megszórjuk a szezámmaggal, a tetejét villával kicsit megszurkáljuk.
- 180 C fokos sütőben, kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Kihűlés után porcukorral megszórjuk, ferdén felszeleteljük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)