Sign In

Receptek

Tiroli rétes – diós-szilvás

 

Tiroli rétes - diós-szilvás

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Osztrák
Mennyiség 2 rúd

Hozzávalók
  

Az alaptésztához:

  • 250 gramm Miklós' Universal mix
  • 50 gramm kukoricaliszt
  • 2 darab tojás
  • 100 ml tejföl kb., függ a tojás nagyságától
  • 1/2 mokkáskanál
  • 50 gramm vaj

A kenéshez:

  • 100 gramm Miklós Universal mix
  • 50 gramm kukoricaliszt
  • 200 gramm vaj

A szóráshoz:

  • 2-3 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa vagy gluténmentes kekszmorzsa

A töltelékhez:

  • 500 gramm szilva magozva
  • 100 gramm darált dió
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál porcukor

A tetejére:

  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál szezámmag

Instrukciók
 

  • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, (könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk), majd vékonyra kinyújtjuk.
  • 150 gramm lisztet 200 gramm vajjal kikeverünk, és a tésztára kenjük.
  • Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és 2 vagy 3 darabra vágjuk. Minimum 2 órát hűtőben pihentetjük, de lehet akár egész éjszaka (jót tesz neki), vagy le is lehet fagyasztani.
  • Közben kimagozzuk a szilvát, és megdaráljuk a diót.
  • Miután kivettük a tésztát a hűtőből, legalább egy fél órát pihentessük szobahőmérsékleten, különben nagyon nehéz lesz dolgozni vele, törni, szakadni fog.
  • A darabokból vékony téglalapokat nyújtunk, vékonyan megszórjuk zsemle- vagy kekszmorzsával, majd az egyik oldalára, a tészta feléig, rárakosgatjuk a szilvát, megszórjuk a fahéjjal, darált dióval, porcukorral, és feltekerjük.
  • Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük óvatosan, felvert tojással megkenjük, megszórjuk a szezámmaggal, a tetejét villával kicsit megszurkáljuk.
  • 180 C fokos sütőben, kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Kihűlés után porcukorral megszórjuk, ferdén felszeleteljük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó dió, édes sütemény, gluténmentes, rétes, szilva

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating