Töltött káposzta
Töltött káposzta
Hozzávalók
Az alaphoz:
- 800 gramm szálas savanyú káposzta
- 1 darab közepes fej vöröshagyma
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál borsikafű
- 1 mokkáskanál szemes fekete bors
- 300 ml tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
A töltelékhez:
- 10 darab savanyított káposztalevél
- 50 gramm füstölt szalonna
- 1 darab közepes fej vöröshagyma
- 400 gramm darált sertéslapocka
- 100 gramm barna rizs
- 2 darab tojás
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 2 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 mokkáskanál őrölt kömény
Instrukciók
- A töltelékhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, majd a pörcöket egy nagyobb fazékba szórjuk, a visszamaradó zsíron pedig megdinszteljük a felaprított hagymát.
- A darált húst összekeverjük a kihűtött hagymával, a rizzsel, a tojásokkal, a paprikával, a sóval, a borssal és a köménnyel. A tölteléket a kiterített káposztalevelekre tesszük, a levél két szélét felhajtjuk, majd feltekerjük, mint egy palacsintát.
- A lábasba, a szalonnára szórjuk az előzőleg kicsit átöblített, rövidebbre vágott szálas savanyú káposztát, meghintjük a fűszerekkel, a sóval, majd erre helyezzük a megtöltött leveleket.
- Annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Lefedve, lassú tűzön kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Ha valaki sűrűbben szereti a levét, egy kanálnyi lisztet és a pirospaprikát keverje össze a tejföllel, és ezzel habarja be a káposztát.
- A tölteléket ki kell szedni egy tányérra, így könnyen lehet kevergetni, amíg besűrűsödik, majd tegyük vissza a kis csomagokat a lébe. Tálaláskor egy kevés tejföllel locsoljuk meg a tetejét. (Össz: 2260 Kcal; 184 gramm szénhidrát) (1 adag = kb. 270 gramm: 226 Kcal; 18 gramm szénhidrát).
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)