Sign In

Receptek

Töltött paprika

Töltött paprika

 

Töltött paprika

Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Kategória Főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 8 darab zöldpaprika közepes, nem túl húsos

A töltelékhez:

  • 1 darab közepes fej hagyma
  • 2 evőkanál étolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 80 gramm rizs vagy 5-6 evőkanál puffasztott quinoa vagy zabpehely
  • 1 darab tojás
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 500 gramm darált sertéslapocka
  • 2 teáskanál
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors

A paradicsommártáshoz:

  • 140 gramm sűrített paradicsom
  • 1-2 evőkanál kristálycukor
  • 1 szál zeller zöldje
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 30 gramm rizsliszt
  • 2 evőkanál étolaj

A körethez:

  • 1000 gramm burgonya

Instrukciók
 

  • A paprikákat megmossuk, a tetején körbevágjuk, majd csumájukkal együtt kiemeljük a paprikákból, az ereket és magokat is eltávolítjuk a belsejükből.
  • A töltelékhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hűlni hagyjuk.
  • A rizzsel (én quinoával készítettem, és nagyon finom lett), tojással, fűszerpaprikával és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, és (nem túl szorosan, mert főzés közben megduzzad a rizs) megtöltjük vele a paprikákat.
  • Egy nagyobb lábasba tesszük őket, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beletesszük a zeller zöldjét, sót, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc).
  • A paprikákat szűrőkanállal kiemeljük, a zellert kidobjuk, a lét leöntjük, és félretesszük.
  • A lisztből az olajon világos rántást készítünk, majd lehúzzuk a tűzről, apránként hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, és beleöntve abba lábasba, amiben a paprikákat főztük, annyi lével (a paprika főzőlevével) hígítjuk, hogy mérsékel tűzön forralva közepesen sűrű mártás legyen.
  • Közben sózzuk, borsozzuk, édesítjük, majd visszatesszük a lábasba a paprikákat is, és éppen csak összeforraljuk. Sós vízben főtt burgonyát kínálunk hozzá.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó főétel, gluténmentes, paprika, töltött, töltött paprika

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating