Töltött paprika
Töltött paprika
Hozzávalók
- 8 darab zöldpaprika közepes, nem túl húsos
A töltelékhez:
- 1 darab közepes fej hagyma
- 2 evőkanál étolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 80 gramm rizs vagy 5-6 evőkanál puffasztott quinoa vagy zabpehely
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 500 gramm darált sertéslapocka
- 2 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
A paradicsommártáshoz:
- 140 gramm sűrített paradicsom
- 1-2 evőkanál kristálycukor
- 1 szál zeller zöldje
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 30 gramm rizsliszt
- 2 evőkanál étolaj
A körethez:
- 1000 gramm burgonya
Instrukciók
- A paprikákat megmossuk, a tetején körbevágjuk, majd csumájukkal együtt kiemeljük a paprikákból, az ereket és magokat is eltávolítjuk a belsejükből.
- A töltelékhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hűlni hagyjuk.
- A rizzsel (én quinoával készítettem, és nagyon finom lett), tojással, fűszerpaprikával és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, és (nem túl szorosan, mert főzés közben megduzzad a rizs) megtöltjük vele a paprikákat.
- Egy nagyobb lábasba tesszük őket, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beletesszük a zeller zöldjét, sót, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc).
- A paprikákat szűrőkanállal kiemeljük, a zellert kidobjuk, a lét leöntjük, és félretesszük.
- A lisztből az olajon világos rántást készítünk, majd lehúzzuk a tűzről, apránként hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, és beleöntve abba lábasba, amiben a paprikákat főztük, annyi lével (a paprika főzőlevével) hígítjuk, hogy mérsékel tűzön forralva közepesen sűrű mártás legyen.
- Közben sózzuk, borsozzuk, édesítjük, majd visszatesszük a lábasba a paprikákat is, és éppen csak összeforraljuk. Sós vízben főtt burgonyát kínálunk hozzá.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)