Tündér süti
Tündér süti
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm puha margarin
- 200 gramm porcukor
- 5 darab tojássárgája
- 1 mokkáskanál só
- 300 gramm Miklós' Universal mix
- 150 gramm Schar mix C
- 12 gramm sütőpor
A töltelékhez:
- 80 gramm puncs ízű pudingpor
- 8 evőkanál kristálycukor
- 500 ml tej
- 450 gramm tejföl
- 5 darab tojásfehérje
- 1/2 darab bio citrom reszelt héja
- 1 teáskanál rum vagy rumaroma
A tetejére:
- 2 evőkanál porcukor
Instrukciók
- Először a szokott módon sűrű pudingot főzünk, majd még forrón hozzákeverjük a tejfölt. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és a tejfölös pudinghoz adjuk, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab. A tölteléket reszelt citromhéjjal ízesítjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra (alsó-felső sütésre).
- A tésztához gépi habverővel elkeverjük a margarint a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat is. A sütőporral elkevert lisztet belekeverjük a margarinos-tojásos masszába, és kézzel egynemű tésztát gyúrunk. A tészta lágy, nagyon könnyen formázható, ha úgy érezzük, még egy kevés lisztet dolgozhatunk bele.
- A tésztát kb. 60-40 % arányban két részre osztjuk. A nagyobbik tésztacipót a sütőpapíron ellapítjuk lisztezett nyújtófa segítségével a tepsi méretére (24x38 cm), majd átemeljük papírostól a tepsibe.
- Erre kerül a töltelék.
- A kisebbik tésztacipóból rudakat sodrunk, amit rácsosan a töltelékre rakosgatunk.
- Betesszük a sütőbe, és úgy 30 perc sütés után pillantsunk rá, nehogy megégjenek a tésztarácsok a sütemény tetején. Takarjuk le sütőpapírral, ha úgy látjuk jónak (én így tettem). Kb. 40 perc sütés után a habos rész még kicsit rezgős lehet, de nem baj, mert miközben hűl, szépen megszilárdul.
- A teljesen kihűlt süteményt porcukorral meghintjük, és tetszőleges formára szeleteljük. Másnap a legfinomabb, jó hidegen.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)